Asbel Kiprop tijdens een atletiekbijeenkomst in Lausanne in 2016
NOS SportAangepast

Topatleet Kiprop ontkent dopinggebruik, maar is verder onbereikbaar

De Keniaan Asbel Kiprop zegt te willen aantonen "op ieder gebied een schone atleet te zijn". Dat heeft hij in een korte verklaring laten weten, nadat de Britse krant Daily Mail woensdag had gemeld dat de voormalig olympisch en wereldkampioen op de 1.500 meter positief heeft getest op doping.

Tijdens een dopingcontrole buiten de wedstrijden om zou bij Kiprop epo zijn gevonden. "Ik heb de berichten ook gelezen", begint de Keniaan zijn verklaring. "Ik ben altijd voorop gegaan in de strijd tegen doping. Ik zou nooit alles wat ik sinds het begin van mijn loopbaan in 2007 heb opgebouwd, riskeren."

Vier hoofdprijzen

De Keniaan werd in 2011, 2013 en 2015 wereldkampioen op de 1.500 meter. Op die afstand werd hij ook uitgeroepen tot olympisch kampioen van 2008, nadat de winnaar van de race, Rashid Ramzi uit Bahrein, op doping was betrapt.

2015: Kiprop prolongeert wereldtitel op 1.500 meter

Kiprops manager Federico Rosa is geschokt over de dopingberichten over zijn pupil. De manager is er nog niet in geslaagd Kiprop te pakken te krijgen. "Dit komt op mij heel, heel raar over als je zo'n indrukwekkende carrière hebt gehad", aldus Rosa tegenover persbureau AP.

Vijftig positief bevonden Kenianen

Kenia domineert in het atletiek de (midden)lange afstanden, maar die hegemonie wordt inmiddels overschaduwd doordat in de afgelopen zes jaar al vijftig Keniaanse atleten op dopinggebruik zijn betrapt.

Onder hen bevinden zich Rita Jeptoo, drievoudig winnares van de marathon van Boston, en Jemima Sumgong, olympisch kampioene op de marathon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl