Tom Dumoulin ANP
NOS Wielrennen Aangepast

Cruijffiaanse Dumoulin leeft ontspannen toe naar start Giro

"Ik zit goed in m'n vel en ik heb er heel veel zin in." Achter de grote, brede glimlach van Tom Dumoulin zit een ontspannen sportman, die niet weg heeft van een wielrenner die zich klaarmaakt voor prolongatie van zijn Giro-titel.

De Limburger leeft vol goede moed toe naar de eerste van de drie grote rondes dit jaar en doet dat niet heel veel anders dan vorig jaar. "Vorig jaar zat ik ook goed in m'n vel. Ik heb wel veel meer ervaring, maar daardoor weet je ook wel wat je te wachten staat."

Al heeft de Limburger daar niet altijd baat bij. "Als je weet dat het pijn gaat doen dan doet het soms nog veel meer pijn als het echte moment daar is. Het hoeft niet altijd een voordeel te zijn dat je weet wat er komen gaat. Klonk dat heel Cruijffiaans?"

Dumoulin de toerist

De 101ste editie van de Giro begint met een tijdrit in Jeruzalem. "Ik vind het ergens toch wel heel speciaal. Het heeft z'n voors en z'n tegens, laten we het daarop houden. Maar het heeft ook wel weer wat", aldus de Nederlander.

Daar kwam hij achter toen hij dinsdagmiddag even de toerist ging uithangen in de stad. "Na aankomst heb ik meteen de fiets gepakt en ben ik door het oude centrum gefietst. De mensen keken mij heel raar aan."

Hoewel het heel druk was in de stad en Dumoulin soms naast zijn fiets moest lopen, genoot de Limburger volop. "Ik heb echt als een toerist een beetje door de stad rondgelopen. Als je hier toch bent, wil je toch een beetje van de sfeer proeven."

Tom Dumoulin vorig jaar met de Giro-trofee in Milaan ANP

Meteen slag slaan

Voor wat betreft het sportieve gedeelte van zijn verblijf in Israël is Dumoulin heel stellig. "Ik zou graag meteen een slag willen slaan ten opzichte van de andere klassementsrenners", doelend op de 9,7 kilometer durende race tegen de klok op vrijdag.

"Ik heb het parcours nog niet zelf gefietst, maar als ik het rondeboek zie, dan gaat het heel lastig zijn. Het is alleen maar op en neer en dat is perfect voor mij natuurlijk."

Moeten we ons zorgen maken als Dumoulin op de eerste dag niet de roze trui pakt? "Het is niet het einde van de wereld als het minder zou gaan. Het hoeft nog niks te zeggen over mijn vorm in de bergen. Dat is echt wel iets anders."

STER reclame