Al bijna een decennium de man achter de keepers van Liverpool

Aangepast
John Achterberg

Mocht Liverpool vanavond in Rome een plaats in de finale van de Champions League veiligstellen, dan reist er naast Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk nóg een Nederland met 'The Reds' af naar Kiev, de speelstad van de finale: keeperstrainer John Achterberg.

Keepte hij zelf - zeker in zijn periode bij FC Eindhoven - met regelmaat op een vrijdagavond voor een paar honderd of met een beetje mazzel een paar duizend toeschouwers, als keeperstrainer betreedt hij wekelijks de mooiste voetbaltempels.

Van Old Trafford tot aan het eigen Anfield, Achterberg komt er al jaren. Toch zullen niet veel mensen weten dat de 46-jarige Achterberg, die een redelijk anoniem bestaan leidt, inmiddels al bijna een decennium in Liverpool werkzaam is.

Achterberg, de derde Nederlandse 'Red' die jaagt op de Champions League

Een gesprek met John Achterberg, de keeperstrainer van Liverpool, aan de vooravond van de halve finale van de Champions League tussen AS Roma en Liverpool.

Toen de Spanjaard Rafael Benítez de trainer van Liverpool (2004-2010) was, nodigde hij Achterberg eens uit om mee te lopen. "Ik was bezig met het halen van mijn licenties en ben gaan kijken", vertelt Achterberg in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik heb met de keeperstrainer gesproken en, ik denk, een half jaar later belde hij of ik met hem koffie wilde drinken en over keepers wilde praten."

Bij dat ene kopje koffie zou het niet blijven. Meerdere gesprekken volgden en uiteindelijk mocht hij als keeperstrainer aan de slag bij de jeugdopleiding. Na het vertrek van Benítez in 2010 werd het er alleen maar mooier op.

Roy Hodgson werd aangesteld om Liverpool weer nieuwe successen te bezorgen, maar in plaats van schoon schip te maken, besloot de nieuwe hoofdtrainer om Achterberg aan boord te houden. "Zijn keeperstrainer zat nog bij Fulham en na twee trainingsweken zei hij: 'Ik vind je werk goed'. Sinds die tijd ben ik erbij gebleven."

1/4John Achterberg op Melwood, het trainingscomplex van Liverpool John Achterberg
2/4Jurgen Klopp en John Achterberg Pro Shots
3/4John Achterberg tijdens een training John Achterberg
4/4John Achterberg als doelman van FC Utrecht in het seizoen 1990/1991 ANP

Kennelijk waren ook Kenny Dalglish, Brendan Rodgers en Jürgen Klopp te spreken, want Achterberg overleefde sinds zijn komst alle trainerswissels. "Hij is een van de hardst werkende mensen die ik ken", sprak Klopp eerder dit jaar al complimenteus. "Hij werkt 25 uur per dag", zei Klopp met een knipoog.

Dagelijks heeft Achterberg te maken met de Duitse doelman Loris Karius en de Belg Simon Mignolet. Tegelijkertijd is hij ook getuige van de ontbolstering van Mohamed Salah tot superster. In de Premier League staat de Egyptenaar al op 32 goals en met zijn wervelende optredens in de Champions League heeft Salah zich inmiddels laten gelden als een van de begenadigdste artiesten van het mondiale voetbal.

"Alles wat hij aanraakt, wordt goud. Er is zelfs een liedje gemaakt en bij alles wat hij doet, worden er weer nieuwe dingen gemaakt. Het lijkt wel alsof hij de bal aan een touwtje heeft. Hij is een van de besten van de wereld."

Het contract van Achterberg loopt volgend jaar af, maar de nuchtere Utrechter lijkt zich geen zorgen te maken over de toekomst. Eerst maar de Champions League winnen en wellicht dat hij dan ook in eigen land eens uit de anonimiteit stapt.

De return in Rome is live te volgen via een blog op NOS.nl, flitsen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 en Teletekstpagina 813.

De samenvatting van het duel is, als er geen verlenging komt, te zien in Nieuwsuur en de late uitzendingen van het Journaal.

STER Reclame