Vragenlijst voor Trump van aanklager Mueller in handen The New York Times

Reuters

Robert Mueller, de speciaal aanklager die onderzoek doet naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen, heeft zeker veertig vragen die hij aan president Trump wil stellen voor zijn onderzoek. De lijst met vragen is in handen van The New York Times.

De vragen gaan onder meer over contact dat Trumps oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn eind 2016 zou hebben gehad met de Russische ambassadeur in de VS. Ook gaan veel vragen over James Comey, die door Trump werd ontslagen als FBI-directeur. "Dit zegt wel iets over de richting van het onderzoek", vertelt correspondent Arjen van der Horst. "Een van de zaken die Mueller onderzoekt is of Trump de rechtsgang heeft belemmerd door dit Ruslandonderzoek te dwarsbomen. En Mueller probeert een antwoord te vinden op de vraag of het ontslag moet worden gezien als belemmering van de rechtsgang."

De lijst is opgesteld door advocaten van Trump, nadat zij gesproken hadden met het team van Mueller. Volgens The New York Times is de lijst "via iemand buiten Trumps team van juridische adviseurs" in handen van de krant gekomen.

Enkele van de vragen voor Trump:

  • Wat wist u van de telefoongesprekken van Flynn met de Russische ambassadeur eind december 2016?
    In die gesprekken verzocht Flynn de Russische ambassadeur niet te overreageren op de sancties tegen Rusland, die president Obama kort daarvoor had bekendgemaakt. Later ontkenden zowel medewerkers van Trump als Flynn zelf dat de sancties aan bod kwamen in het contact. Mueller wil weten of Flynn hier namens Trump handelde. Mogelijk is het antwoord al bekend, want Flynn heeft toegegeven dat hij heeft gelogen en werkt mee aan het onderzoek.
  • Hoe kwam het besluit om Flynn te ontslaan tot stand?
    Achttien dagen nadat Trump erachter kwam dat Flynn had gelogen over de gesprekken met de Russische ambassadeur, werd hij ontslagen. Volgens het Witte Huis gebeurde dat omdat Trump geen vertrouwen meer had in Flynn, maar het Witte Huis heeft nooit uitgelegd waarom het achttien dagen duurde om die beslissing te nemen.
  • Wat vond u van meneer Comey tijdens uw inwerkperiode?
    Met deze vraag wil Mueller erachter komen of Trump met het ontslag van Comey Flynn wilde beschermen. Trump heeft dit ontkend; hij zegt dat hij Comey ontsloeg om hoe hij was omgegaan met het FBI-onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton.

Trump heeft op Twitter woedend gereageerd op het lekken van de vragenlijst. "Schandalig dat de vragen over de Russische heksenjacht zijn 'gelekt' naar de media."

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
So disgraceful that the questions concerning the Russian Witch Hunt were “leaked” to the media. No questions on Collusion. Oh, I see...you have a made up, phony crime, Collusion, that never existed, and an investigation begun with illegally leaked classified information. Nice!
5 maanden geleden

Mueller werd in mei aangesteld door het Congres om onderzoek te doen naar de Russische inmenging, kort nadat president Trump FBI-baas James Comey had ontslagen. Trump heeft het onderzoek al meerdere keren "een heksenjacht" genoemd.

Trump maakt er geen geheim van dat hij van Mueller af wil. "We gaan zien wat er gebeurt. Veel mensen zeggen dat ik hem moet ontslaan", zei Trump vorige maand op een persconferentie. Volgens deskundigen heeft het ontslaan van Mueller grote gevolgen.

STER Reclame