De moordenaar van Robert F. Kennedy blijft vastzitten. Sirhan Sirhan vermoordde de Democratische presidentskandidaat in 1968 in een hotel in Californië, waar hij net zijn overwinning in de voorverkiezing had gevierd. Robert Kennedy was de broer van de vijf jaar eerder vermoorde Amerikaanse president.

Sirhan (66) verscheen deze week voor de dertiende keer bij een paroolzitting. Hoewel hij bij eerdere zittingen nauwelijks sprak, verklaarde hij deze keer zich niks te kunnen herinneren van het moment van de moord. Volgens zijn advocaat hebben therapeuten en hypnotiseurs geprobeerd hem te helpen, maar heeft dat niks geholpen.

Onderbroken

De paroolcommissie meent dat Sirhan zich nog steeds niet voldoende de ernst realiseert van zijn daad en niet voldoende berouw toont. "Een natie treurde over deze misdaad, die voor altijd de manier veranderde waarop politici met het publiek omgaan."

Verder hield het tweekoppige panel er rekening mee dat de moord op Robert Kennedy bijzonder hard aankwam voor een familie die vijf jaar eerder al een ander lid verloor door geweld.

Tijdens dat betoog onderbrak Sirhan de spreker. "Daar kan ik niets aan doen", wierp hij tegen, waarop de voorzitter stelde dat "uw onderbreking mij nogmaals bewijst dat u uw impulsen niet onder controle heeft".

Uitgezet

Momenteel zit Sirhan Sirhan, een Palestijnse christen, in eenzame opsluiting in een gevangenis in Californië. Hij had oorspronkelijk de doodstraf gekregen, maar die werd omgezet in levenslang toen de VS in de jaren zeventig korte tijd de doodstraf had afgeschaft.

Sirhan hoopte bij een broer in Californië te kunnen gaan wonen na vrijlating, maar de kans is groot dat als hij ooit vrijkomt, hij als ongewenst vreemdeling naar geboorteland Jordanië zal worden uitgezet.

STER reclame