Jan Koum AFP

Jan Koum, mede-oprichter van WhatsApp, stapt op bij moederbedrijf Facebook. "Het was een geweldige reis, maar het is tijd om verder te gaan", schrijft Koum op zijn eigen Facebookpagina.

WhatsApp werd opgericht in 2009. In 2014 kocht Facebook het bedrijf voor 19 miljard dollar. Naar eigen zeggen heeft de berichtendienst wereldwijd een miljard actieve gebruikers. "Ik ga weg op het moment dat mensen WhatsApp op meer manieren gebruiken dan ik me ooit had kunnen voorstellen", aldus Koum.

Privacy

Met het vertrek van Koum verliest Facebook een van zijn sterkste voorvechters van privacy, net nu het Amerikaanse bedrijf onder vuur ligt vanwege het delen van gegevens van gebruikers.

Koum geeft geen reden voor zijn vertrek, maar The Washington Post meldde gisteren dat hij een conflict had met Facebook over de strategie van WhatsApp. Facebook zou om commerciële redenen de beveiliging van WhatsApp hebben willen aantasten. Koum wilde daar niet aan meewerken.

Facebook-topman Mark Zuckerberg bedankt Koum. "Ik ben dankbaar voor alles wat je hebt gedaan om de wereld te helpen verbinden en voor alles wat je mij hebt geleerd."

STER reclame