Evert-Jan 't Hoen ANP

De honkballers hebben een nieuwe bondscoach: Evert-Jan 't Hoen, roepnaam Evert, voormalig profhonkballer en coach van het Rotterdamse Neptunus. Tussen 1996 en 2001 speelde hij in de Amerikaanse Minor Leagues, het niveau net onder de Major League.

Wat kunnen we van hem verwachten? "Dat ik mij met hart en ziel ga inzetten om de olympische kwalificatie voor elkaar te gaan krijgen", zegt 't Hoen. "Ik heb natuurlijk vier jaar bij Neptunus gecoacht in de hoofdklasse. Die ervaring, om met de druk om te gaan, om te willen winnen en om voor het kampioenschap te gaan, wil ik meenemen naar het kwalificatieproces."

Kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2020 in Tokio is het doel, maar hoe de weg daarnaartoe eruitziet is nog niet helemaal duidelijk. Uiteindelijk mogen slechts zes landen meedoen. Het kwalificatietoernooi met zes landen waarvan vijf uit Europa en een uit Afrika, zou naar verluidt volgend jaar worden gehouden, maar 't Hoen heeft inmiddels ook al verhalen gehoord dat het toernooi begin 2020 zal plaatsvinden.

MLB-spelers niet beschikbaar

Wat het ook mag worden, de kersverse bondscoach kent weinig twijfels omtrent de uiteindelijke afloop. "Ja, wij gaan naar Tokio. Dat is onze doelstelling en daar gaan we 100 procent voor."

Met welke selectie Nederland de kwalificatie kan afwerken, is nog niet helemaal duidelijk. Zo is nog niet bekend welke spelers uit de Minor Leagues, het niveau net onder de prestigieuze Major League, vrij krijgen voor dat toernooi. Volgens 't Hoen is het zo goed als uitgesloten dat spelers uit de Major League - bijvoorbeeld Didi Gregorius (New York Yankees), Xander Bogaerts (Boston Red Sox) en Kenley Jansen (LA Dodgers) - beschikbaar zullen zijn voor het kwalificatietoernooi of de Olympische Spelen.

Evert Jan 't Hoen tikt in 2003 de Cubaan Michel Perdomo uit ANP

En als Nederland Tokio haalt, staat 't Hoen dan in de dug-out of vreest hij in dat geval plaats te moeten maken voor Hensley Meulens? 't Hoens voorganger Steve Janssen deed bijvoorbeeld een jaar geleden bij de World Baseball Classic een stapje terug ten faveure van Meulens, die een vooraanstaande positie heeft in de coaching-staf van San Francisco Giants.

'Aan de kant voor Meulens'

't Hoen: "Ik zal de Spelen doen, tenzij Hensley Meulens beschikbaar is. Zolang hij coach is in de Major League, zal hij waarschijnlijk geen vrij krijgen. Daar ga ik op dit moment vanuit. Als hij beschikbaar is, dan stap ik zonder problemen aan de kant. Ik denk dat ik het ook wel kan, maar als je zo'n coach ter beschikking hebt voor zo'n toernooi, dan moet je hem er altijd bij hebben."

Het eerste toernooi voor 't Hoen wordt de Haarlemse Honkbalweek, in juli in Haarlem. In september speelt het Nederlands team ook nog het Super 6-toernooi in Hoofddorp met de beste zes landen van het EK 2016.

STER reclame