Grote drukte op Schiphol gisteren door een stroomstoring ANP

Zo'n 6000 gestrande passagiers vertrekken vandaag alsnog van Schiphol

tijd van publicatie Aangepast

Luchthaven Schiphol is vanmorgen goed opgestart, zegt een woordvoerster. Het is extra druk door de meivakantie en zo'n 6000 passagiers die gisteren strandden, gaan vandaag alsnog op weg. Er zijn geen vertragingen.

De gisteren gestrande passagiers vertrekken vandaag verspreid over de dag met onder meer extra vluchten naar hun plaats van bestemming. Reizigers moeten vandaag wel rekening houden met een grote staking in het streekvervoer.

Gisteren werden zo'n 60 vluchten geannuleerd en waren er veel vertragingen door een storing in het inchecksysteem. De precieze oorzaak van die storing is niet bekend, maar de problemen ontstonden na een stroomstoring die gistermorgen grote delen van Amsterdam Zuid-Oost trof.

Evalueren

"We gaan nu heel goed onderzoeken hoe de storing heeft kunnen gebeuren en hoe de processen zijn gegaan", zegt de woordvoerster. Volgens haar moet de hele situatie goed worden geëvalueerd. Ondertussen kijkt ook de politiek mee. "En dat is prima. Dat vinden we als Schiphol ook heel belangrijk."

Inmiddels hebben gedupeerde reizigers gisteren en vandaag al claims ingediend. Bij het bedrijf EU-claim stond de teller vanochtend op ongeveer 400, maar de verwachting is dat dat nog oploopt.

"Vooral van mensen die nog naar Nederland komen", zegt Hendrik Noorderhaven, directeur van het bedrijf. "We kijken allemaal naar iedereen op Schiphol, maar er moesten natuurlijk ook heel veel mensen terug. Die mensen hebben vooral kosten moeten maken."

STER Reclame