Tafel Studio Voetbal 29 april 2018
NOS VoetbalAangepast

'Twente is in paniek geraakt toen het niet nodig was'

De degradatie van FC Twente werd de voorbije maanden door menig analist aan tafel bij Studio Voetbal voor onmogelijk gehouden. Maar het is toch zover gekomen. Na de 5-0 nederlaag bij Vitesse was degradatie een feit. "Ze hebben ons verrast", zegt oud-international Pierre van Hooijdonk zondagavond aan tafel.

"Vandaag was exemplarisch voor het hele seizoen", gaat Van Hooijdonk verder. "De spelers lagen bij bosjes geblesseerd op de grond. Geen eenheid, geen samenwerking, ze lieten het lopen. En ik wil de degradatie niet aan één persoon ophangen, maar deze keeper (Joël Drommel, red.) heeft veel tegengoals op zijn conto. Een goede keeper scheelt veel in een degradatiestrijd."

'Je moet wel heel veel fout doen'

AD-journalist Sjoerd Mossou ziet als voornaamste probleem bij FC Twente de selectie. "Die is verkeerdom samengesteld. Bij de opbouw van een team begin je normaal gesproken achterin, maar bij Twente is vooral veel geïnvesteerd in de aanval en het middenveld. De hele samenstelling van de selectie klopte niet en dat is een prestatie met dit budget. Dan moet je veel fout doen om laatste te worden."

'Hele prestatie om met budget Twente laatste te worden'

"Daarnaast is de leiding in paniek geraakt toen het niet nodig was", zegt Mossou. "Ze hadden de rust moeten bewaren."

Mossou doelt op de trainerswissel van oktober vorig jaar. René Hake moest toen plaatsmaken voor Gertjan Verbeek. "Hake stond er niet heel beroerd voor, maar toch werd rigoureus gekozen voor een andere coach. Verbeek heeft de boel ondersteboven gedonderd met desastreuze gevolgen."

De gasten aan tafel vinden dat Twente komend seizoen in de Jupiler League moet doorgaan met interim-trainer Marino Pusic. Ook al zal er flink gesneden moeten worden in het budget, dan nog is volgens Mossou de kans op meedoen om de titel in de Jupiler League groot.

'Zelfs Stevie Wonder kan met Twente meedoen om titel Jupiler League'

"Het wordt een moeilijk verhaal, maar tegelijkertijd komen ze ook in de Jupiler League met een begroting van minimaal 15 miljoen euro, waarschijnlijk meer", zegt Mossou. "Dat is nog meer dan eerder clubs als NEC en NAC Breda in de Jupiler League. Je moet Stevie Wonder aanstellen om niet op zijn minst mee te doen."

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur liet berekenen dat de begroting van FC Twente terug moet van 29,7 naar 19,1 miljoen euro en dat de club komend seizoen een verlies van 4 miljoen euro zal lijden. "De club is te groot om failliet te gaan", zegt Mossou. "Twente is qua draagvlak heel groot. Er staan altijd mensen op die de club gaan helpen."

'Geef Vreven seizoenkaart bij NAC'

NAC Breda speelde zich zondag zo goed als veilig door een 3-0 zege op sc Heerenveen. Na afloop liet Stijn Vreven weten dat hij na dit seizoen vertrekt. "Qua cijfers heeft hij het goed gedaan", zegt oud-NAC-speler Van Hooijdonk. "Maar hij had ook mindere punten. Hij is drie keer weggestuurd en in het aanvalsspel kon ik geen vaste patronen ontdekken."

'Geef Vreven seizoenkaart voor het leven bij NAC'

NAC-fan Mossou kan de beslissing van de club wel begrijpen. "Als supporter vind ik het jammer. Hij heeft hart voor de zaak en daar houden de NAC-fans van. Hij past goed bij de club. Maar hij is wel een trainer met een beperkte houdbaarheidsdatum. Ik snap dat de club een ander type zoekt."

"Hij is een supporter", zegt Van Hooijdonk. "Ze moeten hem een seizoenkaart voor het leven geven. Dan zit hij ook nog waar hij nu ook al regelmatig zit..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl