NOS SportAangepast

Lammers: Max is Max en Messi is Messi

Lammers: team verwacht dat rijders verstandig met elkaar omgaan

Jan Lammers heeft er wel begrip voor dat Red Bull Racing Max Verstappen en Daniel Ricciardo de vrije hand geeft tijdens de Formule 1-races. "Het team vertrouwt erop dat de coureurs verstandig met elkaar omgaan", stelt de voormalig Formule 1-coureur en huidig NOS-analist.

In Bakoe pakte die vrijheid zondag echter desastreus uit. "De jongens hebben nu zelf wel het idee dat ze het richting het team niet goed hebben gedaan", zegt Lammers over de crash waarmee de Red Bull-coureurs zondag elkaar uitschakelden in de GP van Azerbeidzjan.

Lammers vermoedt dat de frustratie bij beide coureurs tijdens de race hoog is opgelopen. "Dat was de rode draad in de race", zegt hij.

"Bij Verstappen waren er frustraties, omdat die dacht in de slotfase van zijn teamgenoot af te zijn toen hij jacht maakte op nummer drie Lewis Hamilton en vervolgens zo werd opgehouden dat de op achterstand gereden Ricciardo na diverse schermutselingen opnieuw in de spiegels opdoemde. En bij Ricciardo, omdat die al vier, vijf keer vergeefs had geprobeerd om de Nederlander te passeren."

Samenvatting Grand Prix van Azerbeidzjan

En dan is het volgens Lammers logisch dat het misgaat. "Het was vragen om problemen. Ricciardo is er op een gegeven moment alles aan gelegen om Max te verrassen. Hij komt als een katapult op hem af. Max verdedigt agressief, zoals we hem kennen. En Ricciardo verrast dus ook zichzelf. Zijn snelheid ligt veel hoger", analyseert Lammers het incident tussen de twee Red Bulls.

In het normale verkeer is bij een kopstaartbotsing degene die achterop rijdt de schuldige. "Hier in principe ook", meent Lammers. "Max ziet Ricciardo in twee kleine spiegeltjes. Ricciardo ziet Max op ware grootte. Ze hebben het echter beiden slecht gedaan."

'Tumult is zeker niet voorbij'

Moet Red Bull niet ingrijpen als twee coureurs zo met elkaar omgaan? Lammers vindt van niet. "Dit is Max en dit is ook Ricciardo. Max is natuurlijk heel agressief met inhalen en afhouden. Daar heeft hij al zijn fans mee verworven. En nu willen we ineens dat hij een tandje minder doet? Max is Max, Messi is Messi. Daar zou je dan ook vaak moeten zeggen: geef die bal nou af. Maar dit hoort erbij. Als je van Max houdt, moet je dit erbij nemen."

Lammers denkt niet dat het na Azerbeidzjan voorbij is met het spektakel. Integendeel. "Je gaat zien dat er dit seizoen heel veel verschillende mensen in de top-10 en de top-6 gaan eindigen. Er gaat nog een hoop gebeuren. Het tumult is zeker niet voorbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl