Degradatie Twente: een koningsdrama in vijf delen

FC Twente was in 2010 nog de trotse landskampioen, acht jaar later degraderen de Tukkers voor de tweede keer in de clubgeschiedenis uit de eredivisie. Nu zelfs als hekkensluiter. Waar ging het dit seizoen mis? Een terugblik in vijf hoofdstukken.

Slechtste start ooit

In de voorbereiding komt een gebrek aan scorend vermogen aan de oppervlakte, maar na de slechtste eredivisiestart ooit nemen de zorgen pas echt toe. Na nederlagen tegen Feyenoord, VVV-Venlo en PEC Zwolle is in de vierde speelronde op Het Kasteel ook Sparta te sterk: 1-0. Het FC Twente van trainer René Hake komt niet verder dan enkele halve kansjes.

"Een rapport met 0 uit 4 is duidelijk. We hebben gelukkig nog dertig wedstrijden om het rapportcijfer omhoog te krikken", probeert Hake positief te blijven.

Ontslag Hake

Vier wedstrijden en twee nederlagen later neemt de club echter afscheid van de trainer. De 3-1 nederlaag bij Willem II is de druppel. Ook de trainer zelf spreekt na die wedstrijd van "een wanprestatie".

Technisch directeur Jan van Halst: "De feiten zijn: acht wedstrijden, zes punten. Los van de resultaten zien we te weinig groei in het spel en ontbreekt de overtuiging." FC Twente staat dan vijftiende, net boven de streep.

Van Halst na vertrek Hake: prestaties verbeterden niet

Gertjan Verbeek wordt aangesteld als nieuwe trainer en moet de aansluiting vinden met het linkerrijtje. Na het bijna-faillissement is de club toe aan rust, maar die komt er niet.

Ook 2018 begint met domper

Twente blijft wisselvallig spelen. Zo schakelen de Tukkers in de beker Ajax uit, maar verliezen ze in de competitie van Excelsior en ADO Den Haag. In de winterstop kan de club recupereren, toch begon het nieuwe jaar - ondanks de komst van Adam Maher - met een 1-1 gelijkspel bij Roda JC.

Twente verspeelt tegen de mededegradatiekandidaat - want dat het weleens mis zou kunnen gaan, is nu wel duidelijk in Enschede - twee minuten voor tijd de winst. Een enorme domper en een voorbode voor wat komen zal.

Weer ligt Sparta dwars

Verbeek denkt dat hij het tij nog kan keren, maar als vijf wedstrijden later het zelfvertrouwen nog verder is afgenomen na (ingecalculeerde) nederlagen tegen PSV, sc Heerenveen, AZ en Ajax heeft Twente zelfs grote moeite om thuis een punt te pakken tegen Sparta: 1-1.

Na een uur komt Sparta volledig tegen de verhouding in op voorsprong. De schok is groot in de Grolsch Veste en in het restant van de wedstrijd bakt Twente er weinig meer van. Vijf minuten voor tijd valt toch de gelijkmaker en is er weer wat hoop. Bovendien heeft Twente de halve finales van de beker nog.

Ontslag Verbeek

Maar overwinningen blijven uit en de Tukkers lopen ook de bekerfinale mis. Na het 2-2 gelijkspel thuis tegen Willem II krijgt Verbeek de bons en wordt ook Van Halst uit zijn functie van technisch directeur ontheven.

Joep Schreuder sprak met Verbeek op dag van ontslag

Het ontslag van Verbeek hangt dan al enige tijd in de lucht, naast de tegenvallende resultaten is er geen chemie tussen de trainer en een groot deel van de club. Verbeek laat FC Twente achter als rodelantaarndrager, van de laatste plaats komen ze niet meer af.

Fusieclub FC Twente: van degradatie tot kampioen en opnieuw degradatie