Tijdens de eed bij de inhuldiging als koning
NOS NieuwsAangepast

Vijf jaar koning Willem-Alexander: een terugblik op de inhuldigingsdag

Koning Willem-Alexander viert morgen zijn eerste lustrum als koning van Nederland. Reden voor de NOS om in een speciale uitzending terug te blikken op die bijzondere inhuldigingsdag in 2013, mét betrokkenen van toen.

Bekijk hier een kleine greep uit de vele verhalen die vanavond om 21.00 uur te zien zijn op NPO 1 en NOS.nl.

Armin van Buuren: "Ik zou de koning eigenlijk moeten bedanken"

Wat wordt gezien als misschien wel zijn eerste echte daad als koning bezocht Willem-Alexander nog tijdens de Koningsvaart dj Armin van Buuren. "Mijn tourmanager werd gebeld door burgemeester Van der Laan en trok wit weg. 'De koning stapt van de boot, hij komt naar je toe', zei die. Ik zei: Wat zeg jij nou?", herinnert Van Buuren zich.

Tegen alle veiligheidsvoorschriften in stapte de koning met koningin Máxima en de prinsesjes van boord en klom op het podium. "Ik zou de koning eigenlijk nog eens moeten bedanken want het heeft mijn carrière geen windeieren gelegd", lacht Van Buuren.

Van Buuren: 'Ik zou de koning eigenlijk moeten bedanken'

Het rijkszwaard moest met plakband worden hersteld

De inhuldiging van de koning of koningin gaat gepaard met veel ceremonieel en aankleding. Een vast onderdeel is dat het rijkszwaard wordt opgepoetst en een plek krijgt tijdens de ceremonie. In 2013 was het toenmalig commandant der strijdkrachten Tom Middendorp die het zwaard mocht dragen. Maar in de aanloop ging er iets niet helemaal goed. "Een deel van het rijkszwaard brak af."

Het rijkszwaard brak af en 'op z'n Hollands' met plakband hersteld

Ali B schreef zijn rap een dag van tevoren

Na alle kritiek die hij kreeg op het Koningslied was rapper Ali B er op gebrand om sterker terug te komen tijdens de Koningsvaart. Hij zocht hulp voor de tekst in zeer onverwachte hoek. "Ik dacht: nu ga ik het op mijn manier doen." De boodschap werd daardoor volgens de rapper simpel: "Onze koning is een gewone koning. En hoe gewoner hij is, hoe koninklijker."

Ali B deed het op zijn manier en zong over 'een gewone koning'

Anky van Grunsven

Anky van Grunsven stond een uur lang rechtop op haar hoge hakken in de kerk tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander. Tenminste, zo leek het. En haar opvallend blauwe jurk bezorgt de succesvolle dressuuramazone tot op de dag van vandaag een bittere nasmaak.

'Dat met die jurk was nog wel een klein dingetje'

Robbert Dijkgraaf mocht het roepen: 'lang leve de koning!'

Hoogleraar Robbert Dijkgraaf was heraut der wapenen tijdens de inhuldiging. Hij ging voorop in de stoet van het paleis naar de kerk. Hij moest het tempo bepalen. "Ik hoorde achterin iemand roepen: Robbert, kan het wat rustiger?"

Zijn belangrijkste taak was het omroepen over de Dam dat de koning was ingehuldigd. Dat laatste leverde hem vanuit Willem-Alexander een bijzondere bijnaam op.

'Leve de koning, leve de koning, leve de koning'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl