Herman Ram ANP

Ram blij met 'puzzelstukje' Westra: we hebben graag de waarheid op tafel

tijd van publicatie Aangepast

Voor de tweede keer in vijf dagen tijd heeft een Nederlandse wielrenner toegegeven verboden middelen te hebben gebruikt. Dinsdag gaf Karsten Kroon dopinggebruik toe, vandaag werd bekend dat Lieuwe Westra zichzelf cortisonen heeft geïnjecteerd.

"Ik vind het goed dat dit naar buiten komt", zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. "Ook al is het wat laat, ik heb toch graag de waarheid op tafel. Op deze manier komt er weer een puzzelstukje van een heel grote puzzel naar voren."

'Hoe ging het en wie was erbij betrokken?'

In zijn biografie 'Het Beest', vertelt Westra dat hij medische attesten kreeg voor het gebruik van de in het wielrennen verboden cortisonen, terwijl hem eigenlijk niets mankeerde. "Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie." Met dat attest kon Westra vervolgens de cortisonen, hormonen die de pijngrens kunnen verhogen, ongestraft gebruiken.

"We weten dat artsen in die periode aan zaken meewerkten, zonder dat er een medische noodzaak voor was", zegt Ram. Ik ben uiteraard geïnteresseerd in hoe dit precies ging en wie erbij betrokken waren, want het is nog niet zo lang geleden."

Lieuwe Westra ANP

Westra, die als prof koerste tussen 2009 en 2016 bij Vacansoleil-DCM en Astana, vertelt in het boek niet wanneer hij de cortisonen precies gebruikte, maar de verjaringstermijn van tien jaar is hoe dan ook nog niet verstreken. "We willen het afhandelen, het maakt ons niet uit of iemand gestopt is", aldus Ram. "Het gaat ons in eerste instantie om het feit, we hebben er weer wat bijgeleerd."

Een van de opties die de Nederlandse Dopingautoriteit heeft, is Westra en Kroon uitnodigen voor een gesprek. Ram: "Ik heb het nog niet met mijn mensen kunnen bespreken, dus daar ga ik niet op vooruit lopen."

STER Reclame