NOS SportAangepast

Judoka's Grol en Savelkouls winnen EK-brons in Tel Aviv

Judoka's Grol en Savelkouls winnen EK-brons in Tel Aviv

Judoka's Henk Grol (+100 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) hebben bij de EK in Tel Aviv beslag gelegd op de bronzen medaille.

Grol werd beloond met brons dankzij een derde straf voor zijn Georgische tegenstander Goeram Toesjisjvili. Savelkouls was te sterk voor de Kroatische Ivana Maranic.

Eerste EK voor Grol als zwaargewicht

Grol strandde bij zijn eerste EK in de klasse boven 100 kilogram in de kwartfinales. De drievoudig Europees kampioen in de klasse tot 100 kilogram verloor in Tel Aviv na een verlenging van bijna drie minuten met een golden score van olympisch kampioen Lukás Krpálek.

Tegelijkertijd trof Roy Meyer op de mat naast die van Grol hetzelfde lot. Meyer hield lang stand tegen de Rus Tamerlan Basjajev, maar verloor de slijtageslag op golden score.

Beide judoka's schopten het tot de strijd om het brons, waarin Grol zich ontdeed van Toesjisjvili, maar Meyer liep tegen Stephan Hegyi in een slopende verlenging na 3,5 minuut tegen zijn derde strafje op.

Savelkouls

In een gevecht om het eremetaal in de klasse boven 78 kilogram was Savelkouls te sterk voor Ivana Maranic. De 26-jarige judoka won op strafjes van de Kroatische.

Savelkouls won haar eerste partij van Ivana Sutalo, landgenote van Maranic. De Nederlandse kwam al snel een waza-ari voor en kon rustig toezien hoe haar tegenstandster tegen drie straffen wegens passiviteit opliep.

Dat recept werkte ook in de kwartfinales tegen de Oekraïense Galyna Tarasova. In de halve finale tegen het Franse talent Romane Dicko (18) stond ze een waza-ari achter toen ze haar derde strafje kreeg.

Tessie Savelkouls

Stevenson onderuit in strijd om brons

De 24-jarige Karen Stevenson haalde net als vorig jaar de strijd om brons in de klasse tot 78 kilogram en verloor na verlenging van de Duitse Anna Maria Wagner (waza-ari).

Stevenson was in de kwartfinales niet opgewassen tegen de Franse wereldtopper Audrey Tcheumeo, van wie ze in de drie eerdere duels één keer had gewonnen.

Nu werd ze na 2,5 minuut door Tcheumeo (olympisch zilver en brons, eenmalig wereldkampioene en viervoudig Europees kampioene) op de rug geworpen.

In de eindstrijd liet Tscheumeo zich na twee minuten verrassen door landgenote Madeleine Malonga (ippon).

Ook geen brons Van 't End

Noël van 't End greep ook net naast een medaille in de klasse tot 90 kilogram. De 26-jarige Haarlemmer judoode een prima toernooi, maar liet zich in de strijd om brons verrassen door de jonge Griek Theodoros Tselidis.

Van 't End was bij EK's en EK's nooit verder gekomen dan de tweede ronde. Nu verloor hij in de kwartfinales van de Spanjaard Nikoloz Sjerazadisjvili.

In de herkansingen vocht hij tegen Beka Gviniasjvili. Luttele seconden voor tijd gooide Van 't End de Georgiër op de rug.

Noël van 't End in actie tijdens de EK in Tel Aviv

Smink uitgeschakeld

Voor Jesper Smink, uitkomend in dezelfde klasse als Van 't End, viel het doek in de derde ronde. Smink, vorig jaar nog derde bij de EK onder 21 jaar, won in de tweede ronde van de Italiaan Domenico Di Guida.

In de derde ronde dolf hij het onderspit tegen de Servische wereldkampioen Nemanja Majdov.

Debutant Smink: zo zonde, ik had hem kunnen pakken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl