De NVWA controleerde professionele en particuliere voedselverkopers ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 40 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld aan verkopers van eten en drinken. In de meeste gevallen werd het voedsel niet goed gekoeld. Zestien van deze verkopers krijgen mogelijk een boete.

De autoriteit ging gisteren in het hele land de straat op om professionele en particuliere aanbieders te controleren. In totaal werden 137 verkopers gecontroleerd, waarvan 88 procent professionele verkopers waren.

Voorwaarden

Voor professionals en particulieren gelden dezelfde regels, zegt Benno Bruggink van de NVWA in het NOS Radio 1 Journaal. "Als jij eten wilt verkopen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Rauw eten moet je koel bewaren en warm eten moet je warm houden."

De professionele verkopers houden zich meestal iets beter aan de regels. "Van hen wordt geacht dat ze precies weten aan welke regels ze moeten voldoen. Bij particulieren moet je er niet van opkijken als ze niet alle details weten."

De NVWA onderzoekt nog of de zestien gevallen daadwerkelijk een boete krijgen. Die beginnen op 500 euro. Krijgt dezelfde verkoper een tweede keer een sanctie, dan wordt de boete verdubbeld.

2 miljoen kijkers

De televisie-uitzending van het bezoek van de koning en zijn familie aan Groningen werd door bijna 2 miljoen mensen bekeken. Vorig jaar deed de uitzending het met meer dan 3 miljoen kijkers een stuk beter.

Wil je nog een keer de hoogtepunten van het bezoek aan Groningen zien?

Het koninklijk bezoek aan Groningen in ruim vier minuten

STER reclame