Pro Shots

Freewheelend en stressvrij voetbalt PSV zich naar het einde van het seizoen. De landskampioen ontvangt felicitaties en bloemen en soms wordt zelfs een erehaag gevormd. Intussen wordt op kantoor in het PSV-stadion alweer hard gewerkt.

Bij het verlaten van de platte kar na de rondrit door de stad, bijna twee weken geleden, vertelde Phillip Cocu al dat "ze achter de schermen volop bezig zijn met komend seizoen". De trainer is zelf ook onderwerp van gesprek, net als ruim een derde van het basiselftal. En waar ligt de toekomst van technisch manager Marcel Brands?

Met andere woorden: wie zien we terug op de elftalfoto voor het seizoen 2018/2019?

De selectie van PSV voorafgaand aan het seizoen 2017/18 ANP

Cocu gaat door

Rond Cocu, wiens contract nog een jaar doorloopt, blijft het vaak stil. Daar heeft ook een derde titel in vijf jaar vooralsnog geen verandering in gebracht. Toon Gerbrands rekent erop dat de oud-international ook volgend seizoen voor de groep staat. "We hebben een volwassen gesprek gehad en Cocu heeft daarin gezegd dat we hem ook volgend jaar bij PSV zien", aldus de directeur.

Cocu blijft dus. "Bovendien telt hij zijn knopen", voegt Gerbrands toe. "Hij heeft gezien dat het met collega's in het buitenland vaak niet goed is afgelopen. Hij heeft altijd zijn contract uitgediend, ook als speler. Een heel betrouwbare man."

Technisch manager Marcel Brands en directeur Toon Gerbrands tonen de kampioensschaal ANP

'Marcel moet blijven'

Voor Marcel Brands is wel concrete interesse. Everton heeft zich gemeld bij de technisch manager, die - en dat is vrij zeldzaam - bijzonder populair is bij de achterban. Een deel van de supporters zong Brands, die al acht jaar werkzaam is in Eindhoven, zelf toe tijdens de huldiging.

Gerbrands, die eerder al vijf seizoenen met hem samenwerkte bij AZ, begrijpt dat wel. "Hij wordt echt gevolgd in het buitenland en dat is ook een compliment aan ons. Het zou een groot gemis zijn als hij vertrekt. We doen er dus ook alles aan om hem hier te houden."

Engelse media, waaronder The Mirror, meldden deze week dat Brands' overgang naar de Premier League al in kannen en kruiken is. Brands zelf laat nog weinig los over zijn toekomst. Na het kampioensduel met Ajax zei hij "trots te zijn bij de mooiste club van Nederland te werken. Dan doe je niet zomaar de deur dicht."

Hirving Lozano na de kampioenswedstrijd, geflankeerd door zijn vrouw en kind ANP

Maar niet alleen aan leden van de directie en staf wordt uiteraard getrokken, ook de sterkhouders op het veld weten zich volop in de belangstelling van buitenlandse clubs.

Gerbrands: "Van mij hoeven er niet veel weg, maar wij zijn wel een club die spelers twee of drie jaar opleiden naar een hoger niveau. Daarna gaan ze naar de volgende fase, mits het een goede club is en ze het juiste bedrag bieden. We zijn geen uitverkoophuis."

Keeper Jeroen Zoet en rechtsback Santiago Arias aasden vorig jaar al op een vertrek. Spits Luuk de Jong zal, na het afketsen van een overgang naar Bordeaux en Club América, niet wéér een transfer willen mislopen. Hij weet bovendien dat met de Argentijn Maximiliano Romero al een opvolger in huis is gehaald.

En wat gebeurt er als topscorer Hirving Lozano straks op het WK schittert in het shirt van Mexico?

Steven Bergwijn (links) en Joshua Brenet tijdens de huldiging van PSV ANP

Ook Joshua Brenet (Sevilla) en Steven Bergwijn (Torino) konden de laatste maanden al op interesse van buitenlandse clubs rekenen. Bergwijn, international van Jong Oranje, beleefde dit seizoen met acht goals en elf assists zijn grote doorbraak.

Champions League

En hoe zit het met aanvoerder Marco van Ginkel? De middenvelder is nog jaren welkom in Eindhoven, maar is eigendom van Chelsea. Brands slaagde erin om Van Ginkel al drie jaar op rij te huren. Of dat ook een vierde keer lukt moet deze zomer blijken.

Brands: "Het feit dat we dicht bij plaatsing voor de Champions League zijn, helpt ook mee. Dat is het podium waar spelers op willen spelen."

Met het miljoenenbal heeft Brands een prima lokkertje om spelers over de streep te trekken. Vraag is alleen of dat ook voor Brands zelf geldt.

STER reclame