EPA
NOS NieuwsAangepast

Of ABBA nou als hologram optreedt of niet, de fans zijn sowieso blij

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Na 35 jaar komt ABBA weer samen. De Zweedse band brengt twee nieuwe nummers uit én treedt eind dit jaar op. Als hologram, dat dan wel. Maar dat maakt niets uit: zolang Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid maar weer optreden, vinden de fans. "Of ze nou een hologram zijn of niet, ze maken sowieso geweldige dingen. Ze zijn perfectionistisch, dus het wordt topkwaliteit", vertelt Helga van de Kar, voorzitter van de internationale fanclub én diehard fan.

Aan de ene kant vindt Van de Kar de hologrammen wel jammer. "Maar aan de andere kant snap ik het echt wel. Ik had echt niet verwacht dat ze ooit nog zouden gaan touren. Zij denken: laat iedereen ons maar herinneren zoals we waren. Niet als oude mensen."

Er gaat echt weer een nieuwe ABBA-hype komen.

Helga van de Kar, internationale fanclub

De ABBA-fancultuur is nog steeds heel levendig, vertelt Van de Kar. Vandaag hebben tientallen mensen zich aangemeld bij de 32 jaar oude fanclub. "De afgelopen jaren zagen we ook al een stijging in het aantal aanmeldingen. Dat komt waarschijnlijk door de bekendmaking van de hologram-optredens, eind 2016." De jaren daarvoor was het rustig. "In 1991 was er een echte ABBA-hype, in de tijd van het greatest hits-album ABBA Gold. Daarna was het een beetje wisselend."

Maar de stijgende lijn is ingezet en gaat alleen nog maar meer stijgen, denkt Van de Kar. "Er gaat echt weer een nieuwe ABBA-hype komen. Voor het hologrammen-project is in combinatie met de nieuwe muziek veel aandacht. Daarnaast komt ook nog de tweede Mamma Mia-film uit."

Elk jaar organiseert de fanclub een internationale ABBA-dag. De meeste jaren vindt deze dag gewoon plaats in Roosendaal, waar de club is gevestigd, maar dit jaar is Stockholm de uitvalsbasis. Volgend weekend al. "Ja, en daar komen wel honderden mensen op af. Uit heel de wereld: Japan, Engeland, Frankrijk, ga maar door."

Van de Kar heeft dit jaar gekozen voor Stockholm vanwege het jubileum van het ABBA-museum. Het museum bestaat vijf jaar. "En dat gaan we vieren."

  • AFP
    Het ABBA-museum in Stockholm

Van de Kar kent de bandleden allemaal persoonlijk. "Ik zie ze regelmatig bij openingen. Hartstikke leuk, natuurlijk. We kennen elkaar, maar ik ga niet bij ze op de koffie, ofzo." Twee jaar geleden was ze op een privéfeestje van de vier. "Dat was wel heel speciaal. Ze gingen ook voor elkaar zingen op een podium. Dat is wel de mooiste herinnering die ik aan ze heb, ja."

En wat kunnen we verwachten van de nieuwe muziek? "Een typische ABBA-sound, maar dan in een modern jasje. Sowieso zal het moderner klinken door de techniek van nu. Het gaat heel goed klinken, en maar een beetje anders. Maar hoe precies, geen idee eigenlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl