AFP

De topontmoeting van vandaag tussen de leiders van de twee Korea's was heel belangrijk, maar het was niet de enige belangrijke ontmoeting vandaag. Ook de vrouwen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontmoetten elkaar voor de eerste keer.

De Koreaanse first ladies spelen misschien geen grote rol bij het overleg tussen de twee landen, maar worden wel steeds belangrijker voor de media-strategie die wordt toegepast. De Noord-Koreaanse Ri Sol-ju en de Zuid-Koreaanse Kim Jung-sook spraken elkaar voor het gezamenlijke staatsdiner. Ze waren blij om elkaar voor het eerst te zien, zo werd duidelijk. De twee lachten en luisterden geïnteresseerd naar elkaar.

Wat weten we over de Koreaanse first ladies?

Wat weten we van de Noord-Koreaanse first lady?

De Noord-Koreaanse first lady heet (waarschijnlijk) Ri Sol-ju. Over haar is maar weinig bekend, maar er komt langzaam maar zeker steeds meer informatie naar buiten. Dat ze als Ri Sol-ju is geboren staat ook niet vast. Over haar naam gaan meerdere geruchten.

Waarschijnlijk is Ri geboren rond 1984, in de Noord-Koreaanse stad Chongjin. Dit is echter nooit bevestigd. Volgens de Zuid-Koreaanse parlementariër Jung Chung-rai heeft ze in Pyongyang op de middelbare school gezeten en daarna naar China verhuisd om een zangcursus te doen. Ook was ze in 2005 onderdeel van het Noord-Koreaanse cheerleaderteam tijdens een kampioenschap in Zuid-Korea.

Ontmoeting en kinderen

In 2011 werd Ri voor het eerst aan de arm van Kim Jong-un gezien bij een concert. Maandenlang werd er gespeculeerd: was dit Kims partner of een van zijn zussen? Het huwelijk van de twee werd pas in juli 2012 bevestigd door staatsmedia, waarschijnlijk drie jaar nadat Kim en Ri officieel waren getrouwd.

Hoe de twee elkaar hebben ontmoet, is niet duidelijk. Volgens sommige bronnen gebeurde dit tijdens een concert waar Ri een van de zangeressen was, in 2009.

Volgens Zuid-Korea heeft het stel drie kinderen samen, al is de naam van maar één kind bekend. De voormalige Amerikaanse NBA-basketballer Dennis Rodman zei in 2013 na een bezoek aan Pyongyang dat hij Kims dochter Ju Ae had vastgehouden. Hun eerste kind, een zoontje, zou zijn geboren in 2010. In 2013 werd hun eerste dochtertje geboren.

Ri werd vaak gespot tussen 2012 en 2014, maar verdween daarna helemaal uit de 'schijnwerpers'. Waarschijnlijk was ze toen weer zwanger.

De nieuwe benoeming van Ri draagt bij aan Kims familie-status in Noord-Korea en verandert het huidige beeld van het regime.

CNN

Afgelopen week was een belangrijke week voor Ri. Ze kreeg de officiële titel 'first lady' toegekend, na jaren 'kameraad' te zijn genoemd. De benoeming is een belangrijke stap in Noord-Korea, daar betekent dit meer respect. Maar het is ook, samen met de ontmoeting van vandaag, onderdeel van een nieuwe media-strategie, volgens meerdere deskundigen. "De nieuwe benoeming van Ri draagt bij aan Kims familie-status in Noord-Korea en verandert het huidige beeld van het regime", vertelt een deskundige aan CNN.

De vrouwen van de twee vorige Noord-Koreaanse leiders kregen nooit de status van first lady. Ook werden ze bijna nooit genoemd in de staatsmedia. Ze bleven altijd in de schaduw van hun man.

Het levensverhaal van de Zuid-Koreaanse first lady Kim Jung-sook is veel makkelijker te achterhalen, en anders dan dat van Ri. De 62-jarige vrouw, die door het Zuid-Koreaanse volk 'blije mevrouw Jung-sook' wordt genoemd, staat bekend om haar vrolijke persoonlijkheid. Ze werd geboren in 1955 in Seoul.

Kim ontmoette Moon, die ze liefkozend haar 'persoon' noemt, tijdens haar studie in 1974. Kim studeerde zang en Moon rechten. In 1981 trouwden ze. Ze hebben twee kinderen, nu 35 en 34 jaar oud. Kim gaf haar carrière als pianist op om voor de kinderen te kunnen zorgen.

Ook Kim is een hele andere first lady vergeleken bij haar voorgangers. Ze wil niet first lady genoemd worden, ze wil door het volk als de 'vriendelijke buurvrouw' worden gezien. "In het verleden werden Zuid-Koreaanse first ladies alleen gezien bij formele activiteiten. Ze waren serieus en zeiden nooit iets", vertelt Zuid-Korea deskundige Ha Jae-keun tegen Reuters. Door Kims reputatie als "toegankelijke vriendelijke vrouw" wordt leider Moon Jae-in ook door het volk gezien als 'normale man'.

Dat helpt hem: Moon is veel geliefder bij het volk dan zijn voorganger Park. "Het lijkt erop dat het volk dat gekwetst werd door de koude Park geholpen wordt door de warme Kim", aldus Ha.

Voor beide vrouwen kwam de ontmoeting vandaag dus goed uit. Waar Ri waarschijnlijk onderdeel is van een nieuwe strategie om het Noord-Koreaanse regime milder te laten lijken, is Kim nog steeds bezig om de warme gevoelens van het volk jegens haar man vast te houden.

STER reclame