President Donald Trump AFP

De Amerikaanse president Trump heeft via Twitter gereageerd op de geslaagde topontmoeting tussen de leiders van Noord- en Zuid-Korea. In hoofdletters twittert hij dat de Koreaanse oorlog ten einde loopt. Amerika kan trots zijn op wat er nu in Korea gebeurt, schrijft hij verder.

Een paar minuten eerder had hij getwitterd dat het er goed uitzag in Korea, maar dat de tijd zal uitwijzen wat dat waard is.

Trump zelf zal de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in mei of juni ontmoeten.

Twitter / @realDonaldTrump

In Zuid-Korea noemt Moons eigen liberale partij de verklaring een historische triomf en denkt dat die een rol kan spelen om de besprekingen tussen Kim en president Trump succesvol te laten verlopen.

Conservatieve politici in Zuid-Korea hebben veel kritiek op de verklaring van de leiders van de Korea's. De voorzitter van de Koreaanse vrijheidspartij noemt de top een "show, gecamoufleerd als vrede". Hij vindt dat Moon zich te veel door Kim heeft laten aansturen.

De grootste kritiek is dat de leiders in de verklaring beloftes doen over het vrijmaken van het Koreaanse schiereiland van nucleaire wapens. Zij vinden dat er concrete afspraken hadden moeten worden gemaakt over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

Veelbelovend

De reactie van de Japanse premier Abe is voorzichtig. Hij verwelkomt de uitkomst van de top als een veelbelovende stap, waardoor de dreiging die van Noord-Korea uitgaat zal verminderen.

Abe zei tegen verslaggevers dat hij nu hoopt op concrete stappen van Noord-Korea om te komen tot nucleaire ontwapening.

De Japanse regering wacht nadere informatie over de top af. Abe zal door de Zuid-Koreaanse president Moon persoonlijk via de telefoon over het verloop van de top worden ingelicht.

In dezelfde geest reageert de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij juicht de uitkomst toe, maar zegt dat het nu aan Noord-Korea is om de nucleaire ontwapening in de praktijk uit te voeren.

Noord- en Zuid-Korea verkeerden decennialang in staat van oorlog met elkaar. Een overzicht van 65 jaar spanning tussen beide landen.

65 jaar spanning tussen Noord- en Zuid-Korea, uitgelegd in 3 minuten

China looft Noord- en Zuid-Korea voor het historische besluit om tot een permanente vrede te komen. Een woordvoerder van de Chinese regering citeerde een uitspraak van de Chinese schrijver Lu Xun: "Na al het lijden bestaat de broederlijke vriendschap nog steeds".

STER reclame