NOS NieuwsAangepast

Drie mannen vast voor forum met naaktfoto's en video's

Honderden en misschien zelfs wel duizenden vrouwen waren met naam en toenaam bekend in het forum met gestolen naaktfoto's en video's, dat gisteren offline is gehaald. De politie gaat hen allemaal persoonlijk benaderen om te vertellen dat hun gegevens zijn gehackt.

Het onderzoek naar het forum door politie en het Openbaar Ministerie loopt al ruim een jaar. Inmiddels zijn drie mannen aangehouden. Van twee andere mannen is alleen beeldmateriaal in beslag genomen.

Volgens Joep Pattijn van de politie hackten de mannen achter het forum op bestelling vrouwen. "Die kwamen ze tegen, vonden ze leuk. Als ze de naam en woonplaats hadden achterhaald werden de social media van deze vrouwen gehackt. Vaak troffen ze daar (naakt)foto's aan. Die plukten ze eraf en deelden ze met mensen die binnen dat forum actief waren."

Mannen moesten lid worden van het forum om de foto's te kunnen zien. "En ze kregen pas toegang tot de chatrooms als ze zelf ook foto's deelden, dan mocht je meedoen."

Vrouw deed aangifte

De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw in maart vorig jaar ontdekte dat beeldmateriaal uit haar cloud - dat is een externe opslagplek voor digitale gegevens - was gestolen en op het internet was gezet. Ze deed aangifte, waarna het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie op het spoor kwam van een 31-jarige man uit Culemborg.

Op de telefoon van deze verdachte stonden grote hoeveelheden beeldmateriaal van het slachtoffer en andere vrouwen. Dat leidde de politie naar een 35-jarige man uit Groningen, bij wie ook veel beeldmateriaal werd aangetroffen.

De twee aangehouden mannen hielden contact met een derde persoon, een 28-jarige man uit Heerlen, die in januari werd opgepakt. Bij hem trof de politie een cryptocontainer aan met beeldmateriaal van vele honderden vrouwen.

Later in het onderzoek stuitte de politie op een 19-jarige man uit Terneuzen en een 26-jarige man uit Geleen. Bij hen is alleen beeldmateriaal in beslag genomen.

Niet goed beveiligd

De gegevens van de man uit Geleen moeten nog worden onderzocht, maar bij de andere vier vond de politie gegevens van grote aantallen vrouwen. Ze hadden toegang gekregen tot de foto's en video's via e-mailboxen, socialmedia-accounts en digitale opslagplekken als clouds. De mannen wisten ze te hacken omdat ze niet goed waren beveiligd.

"Het gaat om heel veel vrouwen die gehackt zijn. Honderden en mogelijk zelfs in de duizenden," zegt Joep Patijn van de politie. "Veel vrouwen weten dat zelf niet, dus is het onze taak hen dat te vertellen, al weten we nog niet hoe." Het gaat niet alleen om vrouwen uit Nederland maar ook uit veel andere landen. De verwachting is dat het onderzoek een aantal maanden in beslag zal nemen.

Het forum is vandaag offline gehaald door de inbeslagname van een server. Via die server wist RTL Nieuws op 12 april al toegang te krijgen tot de cloud van een Nieuw-Zeelandse server, waar afbeeldingen van meisjes en jonge vrouwen werden gevonden. De Belgische politie heeft dat materiaal en zal het delen met de politie in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl