LNG-tankstation van Shell
NOS NieuwsAangepast

Afschrijving NAM Groningen kan Shell zo'n 30 miljard omzet kosten

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen in 2030 kost Shell een twintigste van zijn totale bewezen olie- en gasreserves. Shell derft daarmee naar schatting 30 miljard euro aan omzet. Het stopzetten van de winning in het Groningen-gasveld betekent dat veel gas in de grond blijft zitten.

Het olie- en gasconcern verkleint daarom de bewezen en winbare gasvoorraad dit jaar met omgerekend 500 à 650 miljoen vaten. Dat komt overeen met 85 à 110 miljard m3. Het Groningse gas is goed voor ongeveer 5 à 6 procent van de totale olie- en gasreserves van Shell wereldwijd. Tegen de huidige olie-en gasprijzen betekent het verlies van deze reserves dus een omzetderving van ruwweg 30 miljard euro.

Shell is boekhoudkundig helemaal klaar met NAM Groningen. De multinational schrijft in het eerste kwartaal 244 miljoen dollar (200 miljoen euro) af op de netto-investeringen in het Groningen gasveld. Daarmee is de investering volledig tot nul afgeschreven.

De NAM, de gezamenlijke onderneming van Shell en Exxon Mobil, exploiteert overigens naast het Groningse veld nog 175 gasvelden in Nederland. Meer dan een kwart van het Nederlandse aardgas wint de NAM op zee

Winstsprong

De omzet en winst van Shell hebben in het eerste kwartaal een sprong gemaakt dankzij de hogere olie- en gasprijzen en ontwikkelingen in de gasmarkt. De nettowinst nam toe met 67 procent naar 5,9 miljard dollar (4,8 miljard euro).

Door de hogere prijzen is de exploratie en productie van olie en gas (upstream zoals dat heet) een stuk winstgevender. Een jaar geleden leverde deze divisie nog een verlies op van meer dan een half miljard dollar, nu is het goed voor 1,8 miljard winst.

Aan de andere kant leverde de verwerking van olie en gas tot brandstoffen en chemische producten (downstream geheten) 30 procent minder op. De winst in de raffinage en de handel in olieproducten kelderde zelfs van 715 miljoen naar 62 miljoen dollar. Een zwakkere raffinagemarkt en de wisselkoersen spelen een rol.

Gas leverde 2,4 miljard dollar op, 31 procent meer dan een jaar geleden. Shell is in de loop van de jaren meer een gasbedrijf dan een oliebedrijf geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl