ANP

Premier Rutte kan na het debat over de dividend-memo's gewoon door met zijn kabinet. "Hij is een weer deukje rijker, maar verder liep het met een sisser af", zegt politiek redacteur Xander van der Wulp.

Volgens Van der Wulp is niemand iets opgeschoten met het urenlange debat van gisteren. Hij noemt het "een draak van een debat, geen reclame voor de politiek". Rutte zei dat hij wil leren van zijn fouten, maar die fouten werden vooral weggepraat.

"Er dreigt roest op de teflonlaag van de premier na 7,5 jaar Torentje," aldus Van der Wulp, "maar hij kan vandaag gewoon weer vrolijk aan het werk". Dat is mede te danken aan het feit dat de oppositie niet doorbeet.

Vervelend woordenspel

SP en PVV wilden een motie van wantrouwen indienen, maar om het oppositieblok bijeen te houden werd het uiteindelijk een vrij milde motie van afkeuring. Van der Wulp: "Dat is natuurlijk vervelend voor Rutte, je kunt het zien als een laatste waarschuwing, maar die motie heeft het niet gehaald."

Behalve de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemde ook de SGP tegen. Op echte fouten was Rutte gisteren niet te betrappen. "Hij was consequent in zijn verdedigingslinie. Het was een vervelend woordenspel, maar niemand kwam erdoorheen."

Bijna hele oppositie steunt motie van afkeuring tegen Rutte

'Niet zo'n fraai beeld'

Vanmorgen bij het begin van de ministerraad reageerden de andere ministers een beetje gelaten op het debat. "De minister-president heeft gisteren negen uur gesproken, daar wil ik het even bij laten", zei minister Hoekstra van Financiën.

"Dat het niet zo'n fraai beeld oplevert ben ik met u eens", zei minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. "Het was vervelend dat het debat nodig was, de hele kwestie vinden wij allemaal vervelend."

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft het debat met een schuin oog bekeken terwijl hij aan het werk was. Op de vraag of dit slecht was voor het aanzien van de politiek zei hij: "Vertrouwen moet je iedere dag verdienen door het land goed te besturen, en dat probeer ik iedere dag te doen."

"Dit soort momenten zijn best pittig voor de Kamer en voor het kabinet", zei minister Slob voor Onderwijs. "Maar zo hoort het te gaan in een parlementaire democratie."

STER reclame