Duizenden demonstranten droegen keppeltjes
NOS NieuwsAangepast

'Mijn buurvrouw is Joods, ik draag dit keppeltje voor haar'

  • Esther Hendriks

    redacteur Bureau Berlijn

  • Esther Hendriks

    redacteur Bureau Berlijn

In Berlijn en vier andere Duitse steden zijn duizenden mensen met keppeltjes de straat op gegaan om solidariteit te tonen met Joden. Het is een reactie op de mishandeling van een Arabisch-Israëlische student die vorige week met een keppeltje de straat op ging in Berlijn om te zien of dat veilig kon. Hij werd geslagen met een riem door een 19-jarige Syrische vluchteling en uitgescholden voor "Yehudi", Arabisch voor "Jood".

Het antisemitische incident zorgde voor verontwaardigde en geschokte reacties in Duitsland. Joodse gemeenschappen in het hele land riepen maandag op om met keppeltjes de straat op te gaan. Vanuit verschillende hoeken in de Duitse samenleving werd die oproep beantwoord. Joden, moslims, atheïsten, bisschoppen en politici waren vanavond aanwezig.

De menigte in Berlijn verzamelde zich voor de eerste liberale synagoge waar de organisatie keppeltjes uitdeelde. Die waren al snel op. We vroegen mensen waarom ze waren gekomen.

Stefan (55) - Atheïstisch

"Mijn moeder heeft dit hoedje gemaakt. Het is geen keppeltje. Maar ik draag hem vanavond wel als een keppeltje. Ik ben hier om te laten zien dat we Joden en Israëliërs steunen."

Stefan

Alina (15) - Christen

"Ik vind dit heel belangrijk. Niemand moet bang zijn en samen staan we sterk. Ik ben hier met mama. We zijn allebei christen. Ik geloof dat we allemaal dezelfde God liefhebben. En ook al geloof je niet, dan is dat geen reden om iemand te mishandelen."

Alina

Franziska (29) - Werkt met vluchtelingen

"Ik ben hier om te laten zien dat vluchtelingen antisemitisme ook afkeuren. Niet alle vluchtelingen zijn hetzelfde, dat moet duidelijk zijn. We zijn hier met een aantal van hen en zij staan nu helemaal vooraan. We hebben het vaak over Israël en antisemitisme in Duitsland. Dat zijn veelbesproken onderwerpen bij ons."

Franziska

Taxichauffeur

"Mijn buurvrouw heeft dit hoedje met de hand gemaakt. Zij is Joods. Ik ben aan het werk en kon daarom niet bij de demonstratie aanwezig zijn. Daarom draag ik nu dit zelfgemaakte keppeltje in de taxi. Ik draag hem voor haar."

Uit cijfers van de politie blijkt dat antisemitisch geweld in Duitsland is toegenomen. Vorig jaar werden er bijna 1500 misdrijven gepleegd tegen Joden. In Berlijn zou het aantal incidenten vorig jaar zelfs zijn verdubbeld, ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksinstituut Rias.

Bondskanselier Merkel reageerde afgelopen weekend op de Israëlische televisie. Zij liet weten dat de regering er alles aan zal doen om de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Duitsland te waarborgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl