Het dorpshuis in Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen

Groningers ontdaan over versterkingsbesluit: 'Ik werd misselijk'

Veel Groningers zijn teleurgesteld dat de versterking van hun huizen waar ze op hadden gerekend, voorlopig niet doorgaat. Of dat juist de sloop waar ze zich op hadden ingesteld, mogelijk van de baan is. De Groningse aardbevingsgemeenten en de provincie Groningen zijn met minister Wiebes van Economische Zaken overeengekomen dat er voorlopig geen massale versterking van huizen komt.

In het dorp Overschild kregen bewoners eind vorig jaar te horen dat bijna de helft van de huizen tegen de vlakte zou moeten. Na van de eerste schrik daarover bekomen te zijn, ontwikkelde het dorp een toekomstplan. Dat kan nu mogelijk in de prullenbak, tot schrik van bewoners:

'Ik werd er echt fysiek misselijk van'

Cees Wildevanck verkeert al vijf jaar in onzekerheid, zegt hij. Eerst zou zijn huis versterkt worden, daarna gesloopt. Nu weet hij nog niet wat hem te wachten staat. "Vanmiddag kreeg ik te horen dat de hele operatie niet doorgaat of in sterk verminderde vorm. Ik werd echt misselijk. De teleurstelling was heel groot. En de onveiligheid blijft natuurlijk, want de aardbevingen blijven de komende jaren doorgaan."

De Overschilder wil dat er snel berekeningen worden gemaakt over wat er met de huizen gaat gebeuren, en dat het met respect wordt afgewikkeld. "Want als er één ding als een rode draad door het hele proces heen loopt, dan is het de respectloosheid door de overheid. En dat zou een keer afgelopen moeten zijn."

Dorpsgenoot Klaasje Pen weet wel wat haar te wachten staat: haar huis wordt gesloopt. Ze is blij dat dat doorgaat, maar vindt het "ontstellend zuur" voor de bewoners bij wie dat niet het geval is. "Ik krijg een nieuw huis en mijn buren straks niet? Dat zou te gek voor woorden zijn."

Rob Gramberg is inmiddels laaiend en wantrouwt de inhoud van de verschillende rapporten steeds meer. "Als dezelfde inspectie na opnieuw rekenen opeens vindt dat het met minder versterking toch veilig is, wie wordt er dan in het ootje genomen? Versterken is duurder dan de herbouwwaarde. Ze kiezen voortdurend voor de goedkoopste oplossing."

Wethouder Anja Woortman van Midden-Groningen, waar Overschild binnen valt, wil dat alle huizen in Overschild worden versterkt. Er zijn verwachtingen gewekt, zegt ze tegen Dagblad van het Noorden.

Wie grenzen trekt, schept grensgevallen, daar is niet aan te ontkomen.

René Paas, commissaris van de koning

Commissaris van de koning in Groningen René Paas zegt dat het niet te voorkomen is dat huizen in dezelfde buurt of omgeving anders aangepakt worden. "Wie grenzen trekt, schept grensgevallen, daar is niet aan te ontkomen."

Hij hoopt zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden aan de mensen die dat nu nog niet hebben. "Ik wil dat Groningers even veilig zijn als andere Nederlanders, dat ze geen reden om te klagen over de manier waarop hun schade wordt afgehandeld en dat ze weer perspectief hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl