Gevoelsmens Nuis baalt van situatie rond contractverlenging

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schaatskoning Nuis zit thuis als team start met trainen

De schaatskoning van de Olympische Spelen in Pyeongchang zit nog thuis. Kjeld Nuis is de grote afwezige op de dag dat schaatsploeg Lotto-Jumbo aan de eerste training voor het nieuwe seizoen begint. En daar baalt Nuis behoorlijk van. Er zijn nog geen handtekeningen onder een nieuw contract gezet en de vraag is of dat op korte termijn wel gaat gebeuren.

"Mijn intentie is om er samen uit te komen", stelt Nuis, wiens contract bij de ploeg komende week officieel afloopt. De winnaar van olympisch goud op de 1.000 en 1.500 meter heeft een aanbod gehad, maar dat bod dateert van rond de jaarwisseling. Toen hij nog aan zijn spraakmakende olympische missie in Zuid-Korea moest beginnen. De waarde van de in Aziƫ veroverde titels heeft Nuis nog niet teruggezien in een nieuwe, verbeterde aanbieding.

Nuis geeft toe dat hij het eerdere aanbod niet goed genoeg vindt. Hij beseft echter ook dat schaatsers momenteel weinig te eisen hebben. De spoeling aan ploegen is dun. Veel Nederlandse schaatsers hebben na de Spelen nog geen onderdak gevonden bij een ploeg. "Ik heb na de Spelen nog geen nieuw aanbod van de ploeg gehad", zegt Nuis, terwijl de ploeg op sportcentrum Papendal aan het nieuwe seizoen is begonnen.

Tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis ANP Pro Shots

Nuis wacht op een gesprek met de ploegleiding. "Ik heb met Jac Orie gesproken en gezegd dat ik al heel lang wacht. Ik heb gevraagd wat er gebeurt. Hij heeft aangegeven dat-ie ermee bezig is en dat de sponsoren ook goede intenties hebben en proberen het voor elkaar te boksen. Ik vind het wel jammer dat het nog niet geregeld is, dat ik niet ben uitgenodigd voor de eerste training en in mijn eentje bezig ben."

Nuis wil aan de slag. Het duurt hem allemaal te lang. "Ik heb er best wel respect voor als dingen lang duren, maar dan moet er ook wel wat gebeuren. En dat gevoel had ik niet echt. In achterkamertjes wordt er volgens Orie aan gewerkt. Dat is de zakelijke kant. Ik wil gewoon lekker trainen, over vier jaar mijn titels verdedigen, weer wereldkampioen worden."

Slikken of stikken

Nuis loopt een risico. En dat weet hij. "Als ze zeggen: dit is het. Dan is het slikken of stikken. Maar dan kan er volgens mij wel over gepraat worden. Of ik dan teken? Dat is een moeilijke vraag. Misschien. Maar zo'n gesprek is er tot op heden niet geweest."

Zijn trainer Jac Orie hoopt dat het allemaal goedkomt. Orie zit niet aan de onderhandelingstafel, maar weet exact wat er allemaal binnen zijn team speelt. "Soms moet er wat langer gesproken worden om tot elkaar te komen. En natuurlijk kan het nog mislopen, maar ik hoop het niet."

Orie geeft toe dat er grenzen aan het budget van zijn ploeg zitten. "Er is altijd een grens aan een budget. Dat stopt een keer. Meer kan ik er niet over zeggen", zegt hij over eventuele speelruimte om aan de wensen van Nuis te voldoen.

"Ik doe de onderhandelingen niet, maar we kunnen wel kijken of we het proces kunnen verbeteren of kunnen vergemakkelijken." Dinsdagavond had Orie daarom een gesprek met Nuis over de patstelling tussen de ploeg en de schaatser, maar ook dat heeft niets opgeleverd.

Trainer Jac Orie ANP Pro Shots

STER Reclame