1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Topvorm Kramer ontbrak vorig seizoen door rugproblemen

Rugproblemen waren er de oorzaak van dat Sven Kramer niet in topvorm was in Pyeongchang, waardoor hij zijn zo gewenste gouden medaille op de tien kilometer misliep. Dat er iets mis was met Kramer, was al duidelijk. Maar nu heeft hij ook de oorzaak gevonden, vertelde hij bij de eerste training van zijn ploeg Lotto-Jumbo voor het nieuwe seizoen.

Kramer weet waar het afgelopen seizoen aan lag: zijn rug

"Uiteindelijk had ik het hele jaar al last van rugklachten. Die komen voort uit een discopathie. Dat is een moeilijk woord voor rugproblemen. Bij mij is het vooral in de lage rug, waardoor ik krachtverlies krijg in mijn linkerbeen. Daardoor is de aansturing het afgelopen jaar niet optimaal geweest", aldus Kramer.

Een discopathie ontstaat als tussenwervelschijven verouderen of uitdrogen, waardoor de rug zijn stabiliteit verliest. De problemen bij Kramer werden groter doordat hij vorig jaar zomer een paar keer hard is gevallen op de fiets. "Dan krijgt het lijf zulke optaters, dat gaat ergens zitten en dat is meestal in de zwakke plek van je lijf. En dat is bij mij de rug."

Hoewel hij afgelopen seizoen al last had van zijn rug, greep Kramer niet in. "Het had gekund, maar is in een schaatsseizoen heel lastig. Je maakt een hele eentonige beweging, het gaat altijd linksom. Dat is behoorlijk stressvol voor de rug. Maar achteraf is het makkelijk praten. We hebben hiervoor gekozen en dan moet je dealen met de consequenties."

Keerzijde van de medaille

Op de 10 kilometer in Pyeongchang en op de WK allround in Amsterdam ging het met twee keer een zesde plaats helemaal mis met topfavoriet Kramer. Toch veroverde hij met zijn rugklachten nog wel een gouden plak op de olympische vijf kilometer.

ANP
Sven Kramer feliciteert de winnaar van de 10 kilometer in Pyeongchang, Ted-Jan Bloemen

"Hoe langer de afstand is, hoe meer last ik ervan heb", aldus Kramer. "De vijf kilometer kan ik er, zwart-wit gezegd, op lompe kracht en conditie nog wel doorheen rammen. Maar dat gaat op de 10 kilometer niet. Dan moet het dynamisch zijn, de techniek en het lijf moeten helemaal goed zijn."

Kramer heeft niet overwogen om de 10 kilometer om die reden maar te laten lopen. "Nee, ik sport om te winnen. Maar dat gaat niet altijd. Dat is de keerzijde van de medaille en die hoort er ook bij. Ik heb me fysiek altijd best wel goed gevoeld. Ik ben niet ziek geweest en heb niet veel pijn gehad. Alleen, op dit niveau moet alles helemaal perfect zijn."

Geen zijwieltjes nodig

De vraag op de eerste dag van de voorbereiding op het nieuwe seizoen is wel: is er iets te doen aan zijn rugproblemen? "Dat hopen we wel. We zullen specifiek moeten optreden en zorgen dat het beter en stabieler wordt."

"In de basis zal er niet heel veel veranderen. Alleen, ongelukken zitten in een klein hoekje. Ik ben gewoon te vaak gevallen, dat was jammer. Dan ontstaan zulke dingen en die worden moeilijk weer beter in zo'n belastend seizoen. Ik hoop het nu beter te doen."

Minder fietsen is daarbij geen optie. "Daar moeten we conditie mee opbouwen. Ik kan wel minder wedstrijden fietsen, of minder lang fietsen. Er zijn veel opties. Zijwieltjes? Ik denk dat je me daar iets tekort mee doet. Dat is denk ik niet nodig", lacht Kramer.

Kramer vertelt over zijn rugproblemen en fietsongelukken

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl