Dopingautoriteit niet verrast door bekentenis Kroon

Aangepast
Karsten Kroon wint op 1 mei 2008 Rund um den Henninger-Turm ANP

De Nederlandse Dopingautoriteit is niet verrast door de bekentenis van wielrenner Karsten Kroon, die heeft toegegeven in zijn carrière doping te hebben gebruikt.

"Dat heeft niet zozeer met de naam te maken, maar meer met de generatie waar Karsten Kroon toe behoorde", verklaart Olivier de Hon, wetenschappelijk beleidsmedewerker van de antidopinginstantie, tegen de NOS. "Van die generatie heeft een groot percentage tegenover de Commissie Sorgdrager toegegeven met dopinggebruik te maken te hebben gehad."

Eerder gaven onder anderen Michael Boogerd, Thomas Dekker, Jeroen Blijlevens, Bart Voskamp en Steven de Jongh toe doping te hebben gebruikt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kroon bekent dopinggebruik

De Hon stelt dat het niet onmogelijk was om zonder doping deel te nemen in die tijd, maar wel heel erg lastig. "Ik noem expres niet honderd procent, want het was wel mogelijk om zonder te rijden. Maar renners die in die periode goed hebben gepresteerd, hebben bij voorbaat de verdenking op zich."

In het geval van Kroon, die geen exacte periode heeft genoemd waarbinnen hij zich zondigde aan dopinggebruik en die ook geen middelen noemt die hij gebruikte, is de verjaringstermijn mogelijk nog niet verstreken.

Verjaringstermijn

"Het kan nog een zaak worden. De verjaringstermijn is tien jaar en hij koerste tot en met 2014. Als wij duidelijke bewijzen hebben van dopinggebruik, en een bekentenis kan zo'n bewijs zijn, dan gaan we de zaak verder onderzoeken."

Op 1 mei 2008 won Kroon de Duitse semi-klassieker Rund um den Henninger-Turm. Een jaar later werd hij tweede in de Amstel Gold Race.

STER Reclame