Asielzoekers op Lesbos vragen aandacht voor hun situatie AFP

De Griekse politie heeft een dagenlang protest van vluchtelingen in de grootste stad van Lesbos ontmanteld, nadat zij waren aangevallen door een groep van ongeveer 200 anti-immigratiebetogers. Die bekogelden de vluchtelingen met stenen, flessen en een enkel brandend voorwerp. Ten minste tien vluchtelingen raakten gewond.

Sinds woensdag bivakkeerde een groep met name Afghaanse vluchtelingen op een centraal plein in Mytilini. Ze wilden zo aandacht vragen voor hun uitzichtloze situatie en aandringen op een doortocht naar het Griekse vasteland.

Nationalistische betogers ageerden tegen de vluchtelingen en vielen de groep gisteren aan. Ze waren naar verluidt naar een bijeenkomst geweest voor twee Griekse militairen, die al twee maanden vastzitten in Turkije.

Terug naar vluchtelingenkamp

Na die bijeenkomst trokken zij naar het plein waar de asielzoekers zaten. Zij probeerden het politie-kordon dat de vluchtelingen moest beschermen te doorbreken. Ook linkse activisten bemoeiden zich met het oproer, maar het kwam vooral tot botsingen tussen de politie en de rechtse demonstranten. De politie gebruikte traangas en de wapenstok om de groepen uiteen te drijven, zeiden ooggetuigen tegen een lokale radiozender.

De tientallen vluchtelingen zijn teruggebracht naar vluchtelingenkamp Moria. In het kamp zitten zeker 6500 vluchtelingen, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor de helft. Mensen zitten heel dicht op elkaar; sanitaire voorzieningen en de voedselvoorziening schieten ernstig tekort.

Doortocht naar vasteland

Vorige week woensdag besloot de Griekse bestuursrechter dat asielzoekers die vanuit Turkije naar Griekenland komen, de uitkomst van hun aanvraag voortaan niet meer hoeven af te wachten op de overbelaste Griekse eilanden. Dit besluit, dat nog niet van kracht is, geldt niet voor de 14.000 migranten die al op de eilanden verblijven.

Het aantal migranten dat de oversteek naar Griekenland waagt, zwelt weer aan, waarschuwt het Rode Kruis. De hulporganisatie verwacht dat de toename een voorbode is voor de komende zomer.

STER reclame