Een demonstrant wordt ingerekend bij een protest voor migratie in de Franse Alpen AFP

Frankrijk stuurt extra manschappen naar de Frans-Italiaanse grens in de Alpen, nadat het dit weekend op twee plekken onrustig was geweest bij protesten van zowel nationalistische bewegingen als migratievoorstanders. De minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, wil hiermee "respect voor de grenscontroles" afdwingen.

De betogers waren naar de Alpen getrokken vanwege een nieuwe immigratiewet, die uiteindelijk gisteren na een weekend vol debatten werd aangenomen door het Franse parlement. De wet moet de asielprocedure hervormen.

Het idee is dat het asielbeleid strenger wordt voor illegalen, maar gunstiger voor wie wel recht heeft op asiel. De aanvraagprocedure wordt verkort en de opvang wordt uitgebreid.

Aan de andere kant mogen onder de nieuwe wet illegalen twee keer zo lang worden vastgehouden, in afwachting van hun uitzetting. Ook mag vaker huisarrest worden opgelegd aan illegalen.

Mensenrechtenorganisaties en voorstanders van migratie vinden dat de wet tornt aan de rechten van asielzoekers. Rechtse groeperingen vinden de wet te mild. Ook binnen de partij van president Macron zijn de meningen verdeeld.

Bergpasblokkade

Jongeren van het extreemrechtse Génération Identitaire blokkeerden gisteren de Col de l'Echelle. Die bergpas zou vaak worden gebruikt door migranten om het land binnen te komen.

Op de Montgenèvre-pas organiseerden migratievoorstanders een tegenreactie. Volgens minister Collomb hielpen ze "illegaal en met geweld dertig migranten de grens over te steken". Zij botsten met de politie.

Collomb "veroordeelt met klem het geheel aan provocaties, intimidaties en incidenten van dit weekend". Hij doelt hierbij op zowel de "extreemrechtse als extreemlinkse activisten".

STER reclame