Ruim 3500 bijentellers: 'We zijn overdonderd door het enthousiasme'

Aangepast
ANP

Ruim 3500 mensen hebben dit weekeinde bijen geteld in hun tuin of op het balkon in het kader van de eerste Nationale Bijentelling. Op zondagavond hadden ze bij elkaar meer dan 36.000 bijen geturfd.

De meest voorkomende bij is de honingbij, die ruim 12.000 keer is geteld. Op nummer twee staat de rosse metselbij, en ook de hommel is vaak gezien.

Jacqueline van Rooij๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿณ๏ธโ€๐ŸŒˆ
@kuifvanrooij
#bijentelling best een uitdaging! Leuk om te doen! ๐Ÿ˜€ #Nederlandzoemt in elk geval veel ๐Ÿ๐Ÿ en hommels gezien!
10 maanden geleden

Voor deze eerste bijentelling was de deelnemers gevraagd om gedurende een halfuur alle bijensoorten in hun tuin te tellen, zoals het vosje, de aardhommel en de bijvlieg.

Overdonderd door het enthousiasme

De organisatie vindt het een succes: "We zijn onder de indruk, we hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen", zegt woordvoerder Marchien de Ruiter. "Het is namelijk best lastig om bijen te tellen en de soorten uit elkaar te houden. Wij zijn dus best een beetje overdonderd door het enthousiasme en animo."

Het lastig te zeggen of het goed nieuws is dat er 36.000 bijen zijn geteld: "Het is de allereerste keer, dus we kunnen niet zeggen of dat veel of weinig is", aldus De Ruiter. Experts hadden van tevoren ingeschat dat er misschien tien bijen per tuin geteld zouden worden. Die verwachting is uitgekomen. "Pas echt interessant wordt het natuurlijk als we cijfers van meerdere jaren hebben. Dan kun je trends zien."

Dat de honingbij op nummer รฉรฉn staat, had de organisatie wel verwacht: "Daar gaat het wel goed mee, dankzij de duizenden imkers." De rosse metselbij, op de tweede plaats geรซindigd, is ruim 5000 keer gespot. "Dat is een bijensoort die onze hulp nodig heeft. Het beestje verblijft graag in bijenhotels, die steeds meer mensen in hun tuin hebben. Dat hij nu zo vaak geteld is, is wat ons betreft het bewijs dat die hulp een succes is."

Edwin Loos
@Edwinloos69
#Bijentelling Het is soms nog lastig bijhouden ๐Ÿ˜
10 maanden geleden

De telling is een initiatief van Nederland Zoemt, waarin LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis samengaan. De natuurorganisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag bijhouden hoe het met de verschillende soorten gaat.

De helft van de bijna 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen, is bedreigd. Bijen zijn nog steeds belangrijk voor ons voedsel: 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bijen voor de bestuiving.

STER Reclame