Michael van der Mark op het podium in Assen

Van der Mark geniet van ‘fantastische’ podiumplekken in Assen

Op het zonovergoten TT-circuit heeft Michael van der Mark tijdens het Superbike-weekend in Assen twee podiumplekken behaald.

Na zijn tweede plek van zaterdag sloot de Rotterdammer het thuisweekend op zondag passend af met de derde plaats. De gedroomde zege bleef uit, maar Van der Mark spreekt toch van een daverend succes.

'Dit voelt bijna als overwinning'

"Natuurlijk had ik graag gewonnen. Als ik één race mag uitkiezen om te winnen, dan is het voor mij toch Assen. Maar dit dubbele podium voelt bijna net zo goed." Van der Mark beleefde tot dusver zijn beste weekend op de Drentse hei.

Naast het sportieve succes droeg de oranjesfeer ook bij aan het goede gevoel van Van der Mark. "Het was voor mij echt een mooi weekend met geweldig weer en erg veel fans op de tribune. Dat ze jou zo fanatiek aanmoedigen, is schitterend om mee te maken."

De Yamaha-coureur had zelfs tijdens de race nog oog voor zijn fans. "Toen ik iemand inhaalde in de Geert Timmer-bocht, heb ik stiekem wel even naar het publiek gekeken. Dat doe ik normaal nooit, maar het gaf mij toch wel iets extra's, net dat beetje meer drive en snelheid."

Michael van der Mark op de motor

De waardering bleek wederzijds. Publiekslieveling Magic Michael werd aangemoedigd met spandoeken, vlaggen en een langdurig applaus na afloop. "Ik denk dat dit voor iedereen een fantastisch evenement is, zeker nu met een Nederlander op het podium", vat Van der Mark het gevoel treffend samen.

Het Nederlandse succes is de kers op de taart van een toch al geslaagd evenement, waarbij fans zich van dichtbij kunnen vergapen aan de coureurs en machines. Zo hebben alle aanwezigen bij het WK Superbike vrij toegang tot de paddock en kunnen ze de coureurs voor en na de races letterlijk aanraken.

Wil Hartog in zijn originele witte racepak op het circuit van Assen

Motorsportlegende Wil Hartog, die de TT in 1977 won, weet hij uit ervaring dat het niet eenvoudig is om de hooggespannen verwachtingen in eigen land waar te maken. "Een thuisrace geeft ontzettend veel extra spanning. Je krijgt echt het gevoel dat je moet scoren. Maar Michael is gewoon een superracer en heeft de sport aan alle kanten in zijn vingers", spreekt Hartog vol lof.

Van der Mark zelf blijft vooral nuchter onder alle commotie. "Heel veel mensen leggen druk op mij, het idee dat ik hier op het podium móet staan. Maar ik wil dat zelf natuurlijk ook en probeer dan maar gewoon hard te rijden. Gelukkig kon ik de druk dit weekend positief omzetten met een geslaagd weekend."

Michael van der Mark op het circuit van Assen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl