Jungels wint Luik-Bastenaken-Luik, 27ste seizoenszege QuickStep

Luxemburger Jungels zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik

Bob Jungels heeft de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Luxemburger kwam na 258 kilometer solo aan in Ans en bracht het aantal zeges van QuickStep dit seizoen op maar liefst 27.

Op een halve minuut van Jungels kwamen Michael Woods (Education First) en Romain Bardet (AG2R) binnen. Beste Nederlanders waren Sam Oomen en Tom Dumoulin (beiden Team Sunweb), die als twaalfde en vijftiende over de finish kwamen.

Jungels is de derde Luxemburger die de oudste klassieker van de wielersport wint na Andy Schleck in 2009 en Marcel Ernzer in 1954.

Direct na de start in Luik regende het demarrages. Toen de kruitdampen opgetrokken waren, vormden negen man de kopgroep. Zij hadden bij aankomst in Bastenaken een voorsprong van 5,5 minuut.

Op de terugweg naar Luik brokkelde de kopgroep stukje bij beetje af. Op zestig kilometer van de meet, aan de voet van de Cul du Rosier (4,4 kilometer à 5,9 procent klimmen), bleven er vier renners over met een steeds verder slinkende voorsprong van ruim drie minuten op het peloton.

Gevreesde moordenaars

Het peloton liet zich niet gek maken en had de achterstand gehalveerd, toen op 35 kilometer de eerste van drie gevreesde moordenaars opdoemde: de Côte de la Redoute (2 kilometer, 8,9% stijging). Daar moest Wout Poels, winnaar in 2016, in de staart van het peloton ploeteren om bij te blijven.

Jungels, Woods en Bardet vullen het podium in Luik

Op ruim twintig kilometer van de streep had het peloton alle vluchters ingerekend en dus kon La Doyenne pas echt beginnen. Vlak voor de Côte de la Roche-aux-Facons (1,3 kilometer à 11%) zette Jungels de aanval in. Met nog tien kilometer te gaan had de Luxemburger bijna veertig seconden op de achtervolgers, onder wie Dumoulin, die weigerden goed samen te werken.

Terwijl Jungels tegen de Côte de Saint-Nicolas op klauterde, snoepte Jelle Vanendert maar liefst twintig van de vijftig seconden van de voorsprong af. De Belg kon zijn poging echter niet doorzetten.

Achtervolgers te laat

De achtervolgers poogden de voorsprong te verkleinen, maar zetten de achtervolging te laat in. Jungels kwam met een halve minuut voorsprong alleen over de streep en gaf zodoende het successeizoen van QuickStep nog meer glans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl