1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS WielrennenAangepast

Ongenaakbare Van der Breggen wint weer in Luik-Bastenaken-Luik

Van der Breggen ook in Luik-Bastenaken-Luik de beste

Anna van der Breggen heeft voor het tweede jaar op rij Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De leidster in de wereldbeker, die dit seizoen ook al de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl op haar naam schreef, achterhaalde de Australische Amanda Spratt op vijf kilometer van de streep, reed haar in de laatste kilometers uit het wiel en kwam solo over de finish.

Annemiek van Vleuten werd op ruime afstand derde. Ellen van Dijk won de sprint van de achtervolgende groep en werd vijfde.

AFP
Amanda Spratt (2), Anna van der Breggen (1) en Annemiek van Vleuten (3)

De 136 kilometer lange race begon, anders dan bij de mannen, in Bastenaken en eindigde in Luik. De finale is wel hetzelfde, met de Côte de la Redoute, de Roche-aux-Faucons, de Saint-Nicolas en de finish in Ans.

Op La Redoute opende oud-wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot de aanval. Op de Roche-aux-Faucons sloten Van der Breggen, Van Vleuten, Megan Guarnier en Ashleigh Moolman zich bij de koploopster aan.

Even later vonden nog zes rensters de aansluiting, onder wie Ellen van Dijk, Sabrina Stultiens en Amanda Spratt.

Aanval Spratt

Spratt, dit jaar al vijfde in de Waalse Pijl en derde in de Amstel Gold Race, sprong op 20 kilometer weg uit de groep met favorieten. Ze begon met liefst 50 tellen marge aan de Saint-Nicolas op zes kilometer van de streep, maar Van der Breggen kreeg haar toch te pakken.

Op een kilometer van de streep reed Van der Breggen de moegestreden Spratt uit het wiel.

'Het gaat echt niet vanzelf'

Vorig jaar stond de klassieker voor het eerst op het programma bij de vrouwen en Van der Breggen was toen ook voor het eerst de beste in het Waalse tweeluik Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar heeft ze dat kunststukje dus herhaald. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan bij de Zwolse olympisch kampioene.

Van der Breggen: het gaat echt niet vanzelf

"Dit was best wel ingewikkeld", bezweert Van der Breggen. "De spanning in de laatste kilometers was enorm. Dit is een koers waarin de sterksten over blijven, maar vandaag kwamen de sterksten ook iedere keer terug. Die aanval van Amanda Spratt was een hele goede op het juiste moment. Toen moest ik echt aan de bak, maar gelukkig kon ik haar nog bijhalen."

Mecanicien

De zege in de Waalse Pijl van woensdag werd door Van der Breggen opgedragen aan de door een hartaanval gevelde mecanicien Richard Steege. Hij werd onwel tijdens het werk aan één van de fietsen en lag een paar dagen in coma. Op de ochtend van de Waalse Pijl was hij wakker geworden.

"Het gaat goed met hem, hij zit weer, hij staat weer. Hij is weer bijna de oude Richard", vertelt Van der Breggen stralend. "Als zoiets gebeurt, merk je wat voor team je bent. We zijn daardoor echt hechter geworden."

Knijpt Van der Breggen zich ook wel eens in de arm? "Nou, ik weet ook wat we er allemaal voor moeten doen. Het gaat echt niet vanzelf."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl