Gonzalo Higuain, ooit van Napels naar Turijn Getty

Kan Napoli de Serie A vanavond een bloedstollende finale bezorgen? De nummer twee in de Italiaanse competitie neemt het om 20.45 uur in Turijn op tegen landskampioen Juventus, dat vier punten voorsprong heeft. Bij een zege is de spanning helemaal terug en mag Napoli weer hopen op de eerste landstitel sinds 1990.

Van de vier grote competities is de Italiaanse de enige waar nog enige spanning heerst. Door het onverwachte puntenverlies van Juventus op woensdag (1-1 tegen Crotone) mag Napoli, dat met 4-2 van Udinese won, weer hopen.

Maar los van de ranglijst is Juventus-Napoli een Italiaanse klassieker die bol staat van de rivaliteit. Juventus staat symbool voor het arrogante, machtige noorden van Italië. Napoli komt uit het arme zuiden en ziet zichzelf graag als vaandeldrager van het voetbal uit Zuid-Italië.

Rivaliteit

"Het is vanwege die rivaliteit een van de meest beladen wedstrijden in Italië", zegt Bruno Giuntoli, voetbaljournalist en kenner van het Italiaanse voetbal. "Overwinningen op Juventus smaken voor Napoli het zoetst. Ook van de clubs uit Milaan willen de Napolitanen graag winnen, maar Juventus steekt erbovenuit. Juve is de rijke club uit het noorden, een beetje het Ajax van Italië. Napoli wint het liefst van Juventus."

Gianluigi Buffon Getty

Leedvermaak om Buffon

In Europa wordt met bewondering naar Juventus gekeken, als ambassadeur van het Italiaanse voetbal. Veel voetballiefhebbers huilden een beetje mee toen Juventus in de kwartfinales van de Champions League op dramatische wijze werd uitgeschakeld door Real Madrid, met een rode kaart voor keeper Gianluigi Buffon in blessuretijd.

Maar in Italië ligt dat heel anders. "Iedereen heeft leedvermaak om Buffon, vergis je niet", vertelt Giuntoli. "Juventus wordt alom gehaat. Tijdens de Champions League hopen bijna alle Italianen dat de tegenstander van Juventus wint. Ik ben zelf voor iedere Italiaanse club in Europa, maar daar word ik vreemd op aangekeken."

De haat jegens Juventus is vooral groot geworden door het corruptieschandaal in 2006. "Juventus had altijd al de air van Real Madrid, van de arrogante club die overwinningen koopt, maar met het Calciopoli-schandaal werd het ook aangetoond", zegt Giuntoli. Toenmalig Juventus-directeur Luciano Moggi bleek over een omvangrijk netwerk te beschikken waarmee hij wedstrijden in de Serie A kon manipuleren. Juventus moest de landstitels van 2005 en 2006 inleveren en werd teruggezet naar de Serie B.

Michel Platini bij Juventus Getty

Platini vs Maradona

De grote rivaliteit tussen Juve en Napoli stamt al uit de jaren tachtig, toen beide clubs de dienst uitmaakten in het Italiaanse voetbal. Met Michel Platini als grote man won Juventus titel na titel, totdat Napoli ineens met Diego Maradona op de proppen kwam. De kleine Argentijn nam het arme Napels bij de hand en dat leverde twee scudetti op: in 1987 en 1990. Napoli was de eerste - en nog altijd de laatste - club uit Zuid-Italië die kampioen werd.

Diego Maradona vs Michel Platini in La Gazzetta dello Sport La Gazzetta dello Sport

In de jaren daarna zakte Napoli weg. Na een faillissement kwam de trotse club uit het zuiden zelfs in de Serie C terecht. Maar de laatste jaren zijn Juve en Napoli samen weer terug aan de top. Het ongenaakbare Juventus is al zes jaar op rij landskampioen. Napoli eindigde al die jaren in de topvijf.

Het verraad van Higuaín

Napoli's terugkeer aan de top heeft ook de rivaliteit met Juventus nieuw leven ingeblazen. Dat bleek al toen beide clubs elkaar in 2012 in de Italiaanse bekerfinale troffen (winst voor Napoli), maar het voorlopige 'hoogtepunt' is de transfer van spits Gonzalo Higuaín in 2016 van Napels naar Turijn. "Dat is heel slecht gevallen in Napels", weet Giuntoli. "Een transfer van Napoli naar AC Milan is al erg, maar naar Juve: dan verraad je je club voor het corrupte Juventus, voor het grote geld."

Napoli-fans verkopen wc-papier met de foto van Gonzalo Higuaín en een anti-Juventus-sjaaltje AFP

Zo dachten de Napolitaanse fans er ook over, ondanks de 90 miljoen euro die de club voor de Argentijn ontving. Er werden shirtjes van Higuaín verbrand, toiletrollen met zijn foto verspreid, spandoeken geschreven met daarop de tekst 'Vieze vuile verrader' en op social media deelden Napoli-supporters veelvuldig filmpjes waarop ze hun hekel aan Higuaín duidelijk maakten.

De spanningen liepen zo hoog op, dat beide clubs sindsdien geen supporters mochten meenemen naar elkaars uitwedstrijden. Vanavond zijn er voor het eerst weer fans van Napoli welkom in Turijn, al zijn dat niet de vaste supporters. Mensen uit Campania, de provincie waarin Napels ligt, mogen er namelijk nog altijd niet in.

Maar dat het echt niet alleen maar haat en nijd is tussen beide supportersgroepen, bleek zaterdag bij deze 'confrontatie' tussen fans van Juventus en Napoli.

De dame met de boodschappentas in de video was overigens niet echt in gevaar. De knuffelconfrontatie was uiteraard in scène gezet.

Sarri wil plezier maken

Napoli moet winnen in Turijn om uitzicht te houden op het eerste kampioenschap in 28 jaar. De Partenopei kunnen vertrouwen putten uit het feit dat ze dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd in de Serie A verloren. Maar de laatste zege bij Juventus is alweer negen jaar geleden.

Napoli-trainer Maurizio Sarri, doorgaans bewierookt maar dit seizoen ook bekritiseerd omdat hij de Europa League ondergeschikt maakte aan de titel, oogde ontspannen in de aanloop naar de topper. "Ons doel om ons te kwalificeren voor de Champions League hebben we vorige week bereikt. We zijn verzekerd van de tweede plaats, dus we kunnen nu plezier gaan maken." Daarbij rekent hij vooral op Dries Mertens, Lorenzo Insigne en de onlangs van een blessure teruggekeerde Arek Milik.

Massimiliano Allegri en Maurizio Sarri tijdens de wedstrijd in Napels, in december ANP

Juventus-coach Massimiliano Allegri heeft laten weten niet tevreden te zijn met een gelijkspel. "We moeten tegen Napoli voor het maximale gaan, met een overwinning zetten we een grote stap naar de titel." Allegri zal ook in zijn achterhoofd hebben dat het resterende programma van Juve (met uitwedstrijden tegen Internazionale en AS Roma) een stuk lastiger is dan dat van Napoli.

Lichtend voorbeeld

Bruno Giuntoli denkt desondanks dat Juventus zijn 34ste landstitel zal grijpen. En de zevende titel op rij. "Dat zijn de Italianen ook wel zat", meent Giuntoli. "Maar Juve doet het natuurlijk hartstikke goed. Het is de meest stabiele club van Italië, ze hebben de beste spelers en het beste beleid. Trainers worden niet snel de laan uitgestuurd en financieel is de club gezond. Dat doen voorzitter Andrea Agnelli en vice-voorzitter Pavel Nedved uitstekend."

"Juventus heeft ook een eigen, hypermodern stadion gebouwd en is goed meegegaan met de commercialisering van het Europese voetbal. Ze zijn Europese top, in een verder danig verzwakte Italiaanse competitie. De club zou een lichtend voorbeeld moeten zijn voor de rest van de Serie A, maar de haat bij de rest is te diep."

STER reclame