Koningin Elizabeth en prins Charles bij de bijeenkomst van de Gemenebestlanden
NOS NieuwsAangepast

Koningin Elizabeth viert 92e verjaardag met Shaggy en Sting

Koningin Elizabeth viert haar 92ste verjaardag vanavond met een concert. Artiesten onder wie Tom Jones, Kylie Minogue, Sting en Shaggy treden op in de Royal Albert Hall in Londen. De Britse koningin is de oudste en langst regerende monarch ter wereld.

Ter ere van haar verjaardag is er vandaag een ceremoniële militaire optocht bij Buckingham Palace. In Hyde Park en bij de Tower of London zijn saluutschoten afgevuurd.

  • EPA
    In Hyde Park zijn saluutschoten afgevuurd
  • EPA
    De leden van de Kings Troop Royal Horse Artillery marcheren door Hyde Park
  • EPA
    Leden van de Kings Troop Royal Horse Artillery in Hyde Park

Normaal gesproken viert Elizabeth haar verjaardag niet in het openbaar. Dit keer wel, aangezien het concert ook de afsluiting is van de tweejaarlijkse bijeenkomst met de Gemenebestlanden. Omdat de koningin vanwege haar hoge leeftijd geen verre reizen meer kan maken, zal dit waarschijnlijk haar laatste bijeenkomst zijn; de volgende conferentie vindt plaats in Maleisië.

Reden voor extra feest

Elizabeth heeft nog een extra reden voor feest: haar zoon prins Charles mag haar opvolgen als hoofd van het Gemenebest. Eerder was daar nog onenigheid over: het hoofd van de organisatie is namelijk niet noodzakelijkerwijs een lid van de koninklijke familie. Elizabeth had wel te kennen gegeven Charles als haar opvolger te zien.

Het concert wordt om 21.00 uur Nederlandse tijd live op de radio en tv bij de BBC uitgezonden. De verjaardag van de koningin wordt traditioneel in juni gevierd met een militaire parade, ook wel bekend als Trooping the Colour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl