De marathon van Londen heeft zondag een topbezetting. Vlnr: Daniel Wanjiru, Kenenisa Bekele, Eliud Kipchoge en Guye Adola.
NOS SportAangepast

Kipchoge en Keitany favoriet in prestigestrijd marathon Londen

Opnieuw zijn de organisatoren van de marathon van Londen erin geslaagd een deelnemersveld van uitzonderlijke klasse aan de start te krijgen. Ondanks het voorspelde warme weer moeten de toppers, zowel bij de mannen als de vrouwen, zondagochtend (10.15 uur vrouwen, 11.00 uur mannen) voor een spraakmakende race kunnen zorgen.

"Londen voert een prestigestrijd. De organisatie wil de interessantste marathon van de wereld zijn", verduidelijkt Léon Haan, atletiekcommentator van de NOS, de werkwijze van de Britten. "Na de race kondigen ze direct aan dat ze bij de volgende editie de olympisch kampioen(e), de wereldkampioen(e), alle winnaars van de marathons die tot de majors behoren en de meest opvallende lopers van het jaar aan de start willen hebben."

Met drieënhalf uur zendtijd op de BBC, waar aandacht is voor de rolstoelers, mannen- en vrouwenrace en de recreanten, is de marathon zeer interessant voor geldschieters. "Er zit in Londen enorm veel fundraising achter. Er gaat enorm veel geld in die marathon om. Er lopen 40.000 mensen de marathon. Een startbewijs is kostbaar", zegt Haan over de belangstelling van de recreanten en het bedrijfsleven.

Tien marathons, negen overwinningen

Bij de mannen is regerend olympisch kampioen Eliud Kipchoge de grote favoriet, bij de vrouwen is dat na haar geweldige tijd van vorig jaar (2.17.01) Mary Keitany. Tien marathons liep Kipchoge, die in 2013 in Hamburg op de klassieke afstand over 42,195 kilometer debuteerde. De 33-jarige Keniaan won er negen.

Vorig jaar deed hij in een perfect georkestreerde marathon op het racecircuit in Monza een poging de magische grens van 2 uur te doorbreken. Met 2 uur en 25 seconden bleef de atleet, die tot de stal van het Nederlandse managementbureau Global Sports Communication behoort, daar net boven.

"Kipchoge heeft een voorbereiding gehad die vergelijkbaar is met zijn voorbereiding op de recordpoging in Monza. Hij is altijd zeer gefocust en stabiel", zegt Valentijn Trouw, die namens het managementbureau van oud-atleet Jos Hermens Kipchoge begeleidt.

​Daniel Wanjiru wint de marathon van Londen in 2017

Kipchoge krijgt concurrentie van een flink aantal toplopers. Daniel Wanjiru (winnaar Londen 2017) en Kenenisa Bekele (vorig jaar tweede in Londen) zijn op papier de voornaamste tegenstanders. Bekele, ook uit de stal van Jos Hermens, heeft met 2.03.03 (Berlijn, 2016) al eens in de buurt van het wereldrecord van Dennis Kimetto (2.02.57) gelopen.

Twee jaar geleden won hij in Berlijn in 2.03.03. "Bekele oogt scherp. Hij loopt op speciale schoenen en wil de strijd met Kipchoge aangaan. Er zijn hazen, het tempo zal hoog liggen", zegt Hermens over de drievoudig olympisch kampioen op de baan. Wanjiru won vorig jaar in 2.05.56.

Verder bij de mannen aan de start: de Ethiopiër Guye Adola (vorig jaar bij zijn debuut goed voor 2.03.46 in Berlijn), zijn landgenoot Ghirmay Ghebreslassie (wereldkampioen in 2015, winnaar marathon New York 2016), de Kenianen Abel Kirui (wereldkampioen 2009 en 2011, olympisch zilver in Londen 2012, winnaar Chicago 2016) en Stanley Biwott (winnaar New York 2015, tweede in Londen 2016) en de populaire Brit Mo Farah.

Vedette op de baan

Farah heeft een enorme staat van dienst op de baan met vier gouden olympische plakken en zes wereldtitels. Hij debuteerde in 2014 in Londen op de marathon, waar hij toen in 2.08.21 als achtste finishte. "Ik ben in staat een marathon in 2 uur en 4 minuten te lopen. Daarvoor moet ik in de juiste race met het juiste tempo zitten", zei de inmiddels 35-jarige Brit deze week in de aanloop.

Mary Keitany wint de marathon van Londen vorig jaar

Bij de vrouwen gaat Mary Keitany voor een wereldrecord. Het gaat de Keniaanse in dit geval om de toptijd die Paula Radcliffe in Londen in 2003 liep: 2.15.25. In de volksmond is dat het wereldrecord, maar volgens de internationale atletiekfederatie is Keitany officieel wereldrecordhoudster met 2.17.01. Dat liep ze vorig jaar in Londen zonder tempomakers. Radcliffe gebruikte in 2003 twee mannelijke 'hazen'.

Dibaba

Vorig jaar lag Keitany halverwege een minuut voor op het schema van Radcliffe uit 2003, maar verloor ze veel in het tweede deel van de race. De tegenstand van de Keniaanse zal zondag vooral komen van de Ethiopische Tirunesh Dibaba, die vorig jaar in 2.17.56 achter Keitany naar de tweede plaats liep.

Wereldkampioene Rose Chelimo, Gladys Cherono (winnaar Berlijn in 2016 en 2017), Mare Dibaba (wereldkampioene 2015) en Tigist Tufa (winnares Londen 2015) melden zich ook in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl