Natalie Portman
NOS NieuwsAangepast

Israëlische regering woedend op kritische actrice Natalie Portman

De Amerikaans-Israëlische actrice Natalie Portman heeft zich de woede van de Israëlische regering op de hals gehaald. Ze weigert de aan haar toegekende Genesis Prize in ontvangst te komen nemen, uit protest tegen het beleid van premier Netanyahu. Hij zou tijdens de uitreiking spreken, maar de ceremonie in Jeruzalem is nu afgelast.

Portman kreeg in november te horen dat ze de onderscheiding krijgt. Die wordt jaarlijks toegekend aan "buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generaties Joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de Joodse waarden en het Joodse volk".

"Israël is precies 70 jaar geleden ontstaan als veilige haven voor vluchtelingen van de Holocaust. Maar de slechte behandeling van diegenen die vandaag de dag lijden, valt niet te rijmen met mijn Joodse waarden", zegt Portman. "Ik kies ervoor om niet te gaan, omdat ik niet de schijn wil wekken dat ik Benjamin Netanyahu steun." De actrice is al langer kritisch over Netanyahu. "Omdat ik geef om Israël, spreek ik mij uit tegen geweld, corruptie, ongelijkheid en machtsmisbruik."

Boycot

Leden van Likoed, de partij van premier Netanyahu, hebben gezegd dat Portman haar paspoort en staatsburgerschap moet worden ontnomen. Volgens sommige ministers is de actrice "gemanipuleerd door de door de Palestijnen geleide internationale boycotcampagne tegen Israël".

De afgelopen jaren zijn verschillende acteurs en muzikanten weggebleven uit Israël na oproepen daartoe van Palestijnse groeperingen. De Israëlische regering zegt dat die oproepen tot een boycot antisemitisch zijn. De bewegingen die beroemdheden vragen weg te blijven uit Israël, willen volgens de regering het bestaansrecht van het land ondermijnen.

Amos Oz

De actrice is vooral bekend van haar rol in de psychologische horrorfilm Black Swan (2010), waarin ze ballerina Nina Sayers speelde. In de tweede Star Wars-trilogie van eind jaren 90 en begin deze eeuw speelde ze koningin Padmé Amidala. Drie jaar geleden regisseerde Portman A Tale of Love and Darkness, een verfilming van de gelijknamige autobiografische roman van de Israëlische schrijver Amos Oz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl