Noord-Koreaanse raketten
NOS NieuwsAangepast

'Misschien begon Noord-Koreaanse elite sancties echt te voelen'

Internationaal wordt voorzichtig positief gereageerd op het besluit van Noord-Korea om per direct geen atoom- en raketproeven meer uit te voeren. Omdat de testen altijd tot internationale spanningen leidden zijn veel landen blij, maar nog liever zagen ze dat Kim Jong-un zijn arsenaal afbouwt.

Want de Noord-Koreaanse leider zei alleen dat hij de rakettesten en kernproeven stillegt. "Dus niet het hele kern- of raketprogramma, alleen de testen", benadrukt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Het regime claimde eerder dat het met langeafstandsraketten de VS kan bereiken. Zelfs met een kernkop erop gemonteerd. Als gevolg van de vele testen werden steeds strengere sancties opgelegd. "Misschien dat de elite en de mensen om Kim heen die sancties nu echt beginnen te voelen. En misschien wil hij de VS tegemoetkomen vlak voor de onderhandelingen met Trump, waarschijnlijk eind mei, begin juni."

'Een doorbraak'

De Amerikaanse president reageerde in ieder geval enthousiast. "Dit is goed nieuws voor Noord-Korea en de wereld - een doorbraak. Ik zie uit naar onze top", twitterde hij kort na bekendmaking. Enkele uren later volgde nog een tweet met: "Er wordt vooruitgang geboekt voor iedereen!"

Zuid-Korea verwelkomt het besluit en noemt het een "betekenisvolle vooruitgang" op weg naar een kernwapenvrije regio. De Zuid-Koreaanse president Moon heeft aanstaande vrijdag een historische ontmoeting met Kim, in mei of juni wil Trump met Kim praten.

China, een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea, reageerde ook positief. "Dit besluit kan de situatie op het schiereiland verbeteren." Een woordvoerder van de Britse regering zegt te hopen dat dit betekent dat Kim in goed vertrouwen zal onderhandelen. "Als hij dit weet vol te houden zou het een positieve stap zijn."

Ontmanteling

De Japanse premier Abe, een hardliner in het conflict, is veel voorzichtiger. "Het is cruciaal wat dit betekent voor de volledige, verifieerbare en onomkeerbare ontmanteling van Noord-Korea's kernwapens, massavernietigingswapens en raketten", merkt hij op.

Ook premier Rutte is voorlopig nog voorzichtig. "Dit regime heeft vaker dingen beloofd. Eerst zien, dan geloven."

De Noord-Koreaanse staatstelevisie repte met geen woord over ontmanteling. Integendeel, een presentator benadrukt dat de testen niet meer nodig zijn omdat alle doelen behaald zijn. "We gaan ons nu richten op de versterking van onze socialistische economie", legde ze uit.

Zo maakte de Noord-Koreaanse televisie het nieuws bekend:

Noord-Koreaanse tv: we schorten het nucleaire programma op

Correspondent De Vries vindt het opvallend dat Noord-Korea ditmaal geen expliciete voorwaarden heeft gesteld voor het besluit. Geen Amerikaanse troepen meer op het Koreaanse schiereiland en geen militaire oefeningen meer: dat waren in het verleden altijd de speerpunten. "We moeten ervan uitgaan dat Kim daarmee naar de onderhandelingstafel komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl