Het Polak-gebouw in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

In Rotterdam hebben ze de oplossing voor het 'vloer-probleem' al gevonden

Verschillende ruimtes en werkplekken in de ministeries in Den Haag zijn afgezet omdat de vloerconstructie onbetrouwbaar is. Het Polak-gebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd een paar maanden geleden ontruimd vanwege dezelfde oorzaak. Daar hebben ze inmiddels al een oplossing gevonden.

Een oplossing in de vorm van 350 grote stalen platen. "De platen hebben we aangebracht op plekken in de vloeren waar de trekkracht te groot was. Met verlijming of met schroeven. De platen verstevigen de vloer zodat de trekkracht wordt verminderd en de vloer weer veilig gebruikt kan worden", legt Eddy Hus van de universiteit uit.

De gevaarlijke constructies kwamen naar boven tijdens een onderzoek naar honderden gebouwen met soortgelijke vloerconstructies als de parkeergarage in Eindhoven, die vorig jaar instortte. Wat ging er daar fout?

Het Polak-gebouw in Rotterdam ging drie weken geleden weer open. "De eerste week na de ontruiming waren we vooral bezig met het zoeken van een alternatieve werkplek voor de studenten", zegt Hus. Daarna begon het onderzoek. Toen bleek dat de vloerpanelen nog niet waren verschoven, maar dat er wel een versteviging nodig was.

Dat blijkt bij meerdere gebouwen, die onderzocht worden, het geval te zijn. "We hoeven ons geen zorgen te maken dat morgen een gebouw gaat instorten", vertelt Bob Gieskens van de Vereniging Nederlandse Constructeurs. "Bij veel gebouwen kan de veiligheid worden gewaarborgd met beperkte maatregelen."

Drukte in universiteitsgebouw

In het universiteitsgebouw lopen inmiddels weer veel studenten rond. Die voelen zich ook helemaal veilig. "We hebben een e-mail gekregen met foto's en uitleg", vertelt een student. "En je ziet het, het is druk hier. En dat op een warme dag als vandaag."

Wie aansprakelijk is voor de kosten van de versteviging is nog niet duidelijk. Daar gaat de Erasmus Universiteit zich in verdiepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl