Strandseizoen is geopend, dus begint de onrust op partystrand Bloemendaal

Aangepast
Mizzle Media

Bij een dagje strand denk je niet snel aan vechtpartijen, massaal drugsgebruik en een agressieve sfeer. Toch wordt kustplaats Bloemendaal al jaren geteisterd door overlast tijdens het strandseizoen. De feestjes in verscheidene strandtenten trekken te veel mensen en creƫren een agressieve sfeer. Twee weken geleden werd een man in zijn buik gestoken met een mes. Voor de burgemeester van Bloemendaal "de druppel". Hij maakt zich zorgen voor het komende feestseizoen, dat dit weekend in veel tenten weer begint.

Strandtent Bloomingdale heeft na het incident op 8 april een verbod van twee maanden op het organiseren van feesten gekregen. Dat betekent dat er twee feesten niet doorgaan. Maar Bloomingdale is niet de enige plek waar feesten worden georganiseerd in Bloemendaal. Martine, eigenaresse van strandtent San Blas die naast Bloomingdale ligt, en Denise, eigenaresse van een winkeltje tussen de tenten in, hebben er genoeg van. Zij willen dat de gemeente ingrijpt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onrust na strandfeest Bloemendaal

"Tijdens die feesten hebben we hier last van agressieve mensen. Allemaal pillenslikkers die op de parkeerplaats hierboven staan in te drinken", vertelt Martine in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Ze vallen meisjes lastig. Die worden in hun billen geknepen. Sommigen hebben heel veel geld bij zich, tienduizenden euro's, en behandelen je als een stuk vuil."

Denise verkoopt overdag emmertjes en strandspullen, tijdens de feesten verkoopt ze hotdogs en hamburgers. "Dat zorgt natuurlijk wel voor inkomsten. Maar liever verdien ik gewoon genoeg geld aan de emmertjes", vertelt ze. "De sfeer kan tijdens zo'n feest heel agressief zijn. Ze beginnen meestal wel beleefd, maar ze worden al snel grof. Tijdens zulke feesten laat ik hier jonge meisjes niet werken, die kan je hier niet alleen laten staan. Dat is te gevaarlijk."

Overlast van de laatste jaren:

13 april 2014: grote vechtpartij bij strandtent Bloomingdale. Twee mannen kregen het met elkaar aan de stok. Dat resulteerde in een vechtpartij. Flessen wodka werden rondgegooid en meubels werden ingezet als stormram.

19 april 2015: jongen bewusteloos geslagen na afloop van een strandfeest. Zeven personen gingen met elkaar in gevecht.

28 mei 2017: politie slaat in op gasten strandfeesten. Het was te druk: volgens bezoekers zou de organisatie meer kaarten hebben verkocht dan dat er daadwerkelijk plekken waren. De politie greep in tijdens de chaotische situatie en wilde de feesten om 21.00 uur beƫindigen, maar dat leidde tot rellen. Tien mensen werden gearresteerd.

3 september 2017: twee jongens werden na een strandfeest mishandeld. Twee personen werden aangehouden.

8 april 2018: een 26-jarige man werd in zijn buik gestoken en er werd een schot gelost. Een man werd aangehouden.

De gemeente greep in met een nieuw bestemmingsplan. Er zouden nog maar 26 feesten per jaar mogen worden georganiseerd: vier feesten per strandtent, en zes gezamenlijke feesten. Een paar strandtenten waren het daar niet mee eens. Zij begonnen vorig jaar een rechtszaak, en wonnen die. Dat betekent dat het nieuwe bestemmingsplan van het strand niet meteen wordt gehandhaafd. Krijgt de strandtent van bijvoorbeeld Beachclub Vroeger een nieuwe eigenaar, dan gaat pas het nieuwe plan in, bepaalde de rechter.

"We zijn al een tijdje aan het kijken hoe we de feesten kunnen inperken en de veiligheid kunnen waarborgen", vertelt Jacobien van Boeijen, woordvoerder van gemeente Bloemendaal. "De burgemeester maakt zich zorgen en de politie ook."

Andere juridische stappen en maatregelen

De gemeente ziet dit jaar als een overgangsjaar, legt Van Boeijen uit. "Na de rechtszaak van vorig jaar zijn we nu aan het denken over andere juridische stappen." Daarnaast neemt de gemeente ook maatregelen: het cameratoezicht wordt uitgebreid en pinnen wordt verplicht tijdens de feesten. "Dan denk je: pinnen? Wat helpt dat nou? Nou, zo maak je je identiteit bekend en daardoor blijven mensen weg die dat niet willen", legt Van Boeijen uit.

De overlast wordt in ieder geval zo goed mogelijk aangepakt, belooft Van Boeijen. "De burgemeester neemt het zeer serieus."

STER Reclame