Het ramptoestel van Southwest Airlines AFP

Passagiers van het toestel van Southwest Airlines dat deze week in Philadelphia een noodlanding moest maken na een explosie in een van de motoren krijgen een schadevergoeding. Volgens CNN hebben al meerdere mensen een brief gekregen na de vlucht, die een leven eiste. In de brief staat dat ze 5000 dollar ontvangen, plus een tegoedbon ter waarde van 1000 dollar.

De explosie deed zich dinsdag voor tijdens een vlucht van New York naar Dallas, op een hoogte van tien kilometer. Door de ontploffing brak een turbineblad af. Stukken metaal vlogen in het rond, waardoor een vliegtuigraampje uit elkaar spatte.

In het toestel viel de luchtdruk weg en kwamen de zuurstofmaskers naar beneden. Een vrouw bij het raampje werd door het drukverschil tot haar middel naar buiten gezogen. Medepassagiers wisten haar weer naar binnen te trekken. De vrouw raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Zeven andere passagiers raakten lichtgewond.

Eén van de passagiers vertelde dat ze vreesde dat het toestel neer zou storten:

'Ik dacht: dit is het einde, dit overleef ik niet'

De piloten zetten de noodlanding in en wisten het toestel met nog één werkende motor in Philadelphia veilig aan de grond te zetten. Een van hen, Tammie Jo Shults, kreeg veel lof. De voormalige gevechtspiloot en de eerste vrouwelijke vlieger van een F-18-straaljager had contact met de luchtverkeersleiding en wist haar hoofd koel te houden.

Southwest Airlines biedt de passagiers van de vlucht excuses aan voor het feit dat ze doodsangsten hebben uitgestaan en hoopt dat hun vertrouwen niet is beschadigd. Hoeveel passagiers een brief hebben gekregen, is niet bekend.

STER reclame