ANP
NOS NieuwsAangepast

Koning opent zesde Koningsspelen: 'Het blijft altijd fantastisch'

Koning Willem-Alexander is aanwezig bij de opening van de Koningsspelen op de Brede School De Fliert in Twello. Met ruim 500 kinderen opende hij de spelen.

"Het zijn wel al de zesde Koningsspelen, maar voor de kinderen is het elke keer weer nieuw. Het blijft belangrijk om goed te ontbijten en te sporten. Als organisatie went het misschien wel, maar het blijft altijd fantastisch", zegt de koning.

Met het thema van dit jaar 'Binnenstebuiten' worden kinderen gestimuleerd om veel buiten te spelen. Er doen ruim 1,2 miljoen kinderen mee van meer dan 6000 basisscholen uit Nederland, het Caribisch gebied en Nederlandse scholen in het buitenland.

In een interview met het NOS Jeugdjournaal vertelt koning Willem-Alexander dat hij als kind veel buiten speelde met zijn broers en kattenkwaad uithaalde.

'We haalden kattenkwaad uit, maar alles is nu verjaard'

Koningin Máxima is er vandaag niet bij. "Dat vindt ze jammer, het was een afspraak die al langer stond. Maar ze leeft zeker met ons mee", zegt de koning. Máxima woont als speciaal gezant voor de Verenigde Naties een vergadering bij van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds in Washington.

Ook prinses Ariane, die in groep 8 zit, doet ook mee aan de Koningsspelen. "Ariane heeft zeker geoefend. Ze vindt jazzballet sowieso heerlijk om te doen en zal enthousiast meedansen met het Koningslied."

Koningsdag in Groningen

De koninklijke familie viert Koningsdag dit jaar in Groningen. Tijdens het bezoek willen ze extra aandacht besteden aan de problemen die zijn veroorzaakt door de gaswinning. De koning heeft de stad al meerdere malen bezocht. Buiten het zicht van de media sprak hij toen met slachtoffers over de aardbevingen en de schade aan huizen.

Elk jaar worden de Koningsspelen op de laatste vrijdag voor Koningsdag (27 april) georganiseerd. Omdat het volgend jaar op die dag Goede Vrijdag is, worden de spelen een week eerder gehouden, op vrijdag 12 april.

Koning Willem-Alexander opent de Koningsspelen 2018

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl