Christian Prudhomme en Jan Janssen
NOS WielrennenAangepast

Tour-directeur overhandigt Jan Janssen boek triomf '68

21 juli 1968. Een historische dag voor de Nederlandse (wieler-)sport. In het Bois des Vincennes in Parijs wint Jan Janssen, als eerste Nederlander, de Tour de France.

Niet ver van die bewuste wielerbaan in de Franse hoofdstad kijkt een zevenjarige Franse jongen zijn ogen uit. Hij ziet voor het eerst beelden van de Tour de France.

Donderdag reikte die zevenjarige jongen van toen, Christian Prudhomme, de huidige directeur van de Tour de France, het eerste exemplaar van een boek over die bewuste Tour uit aan Janssen. "Ik was bij mijn ouders thuis, voor onze zwart-wit televisie. Het waren de eerste beelden die ik in mijn leven van de Tour de France zag", aldus Prudhomme.

De Tour van Janssen in 68 foto's

In 'Jan Janssen 1968' staan de 68 mooiste foto's uit die Ronde van Frankrijk, gemaakt door fotograaf Tonny Strouken en van tekst voorzien door journalist Raymond Kerckhoffs. Strouken volgde dat jaar vanaf de motor de Tour de France en zat in het kielzog van Janssen. Hij had een goede band met de renner en was om die reden in staat om unieke beelden te maken.

Tentenkamp

Zo legde hij onder meer het tentenkamp vast waarin renners soms verbleven tussen twee etappes in. "Als je daar nu mee komt, lopen de renners natuurlijk gillend naar huis", lacht Janssen.

Op een andere foto zit Janssen in zijn gele trui bovenop een auto, één van de prijzen die hoorde bij de Tourzege. "Mijn vrouw kreeg die auto. Daar heeft ze tien, twaalf jaar mee gereden."

1968: Janssen wint Tour de France

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl