NOS Nieuws

'Honderden bedrijven adverteren ongemerkt op omstreden YouTube-kanalen'

Meer dan 300 bedrijven en organisaties maken, zonder dat ze het zelf weten, reclame op omstreden YouTube-kanalen. Dat meldt CNN na eigen onderzoek. Op deze manier hebben de adverteerders meebetaald aan de kanalen van bijvoorbeeld rechts-extremisten, pedofielen en aanhangers van het Noord-Koreaanse regime.

Volgens CNN zijn onder de 300 adverteerders bekende bedrijven als Adidas, Facebook, Hilton en Netflix. Ook is mogelijk Amerikaans belastinggeld terechtgekomen bij discutabele YouTube-kanalen. Uit het onderzoek blijkt dat reclames van zeker vijf overheidsdiensten in de VS op dit soort kanalen verschenen.

Een van de bedrijven die in het CNN-onderzoek opdoken is het sportmerk Under Armour, waarvan reclames op een rechts-extremistisch YouTube-kanaal te zien waren. Het bedrijf heeft besloten voorlopig niet meer via het videoplatform te adverteren.

YouTube ligt al langer onder vuur vanwege omstreden kanalen waarop advertenties te zien waren van gerenommeerde bedrijven. Zo besloot een aantal bedrijven in november vorig jaar de reclames van YouTube te halen, toen bleek dat ze te zien waren naast video's waarin soms schaars geklede kinderen verschenen.

Het platform kondigde eerder aan meer mensen in te zetten om te speuren naar omstreden kanalen en video's. Daarbij wordt ook software gebruikt die zelf ongewenste video's kan herkennen. Ook zijn de regels voor betaalde kanalen strenger geworden.

Ongeduldig

In een reactie op het onderzoek van CNN zegt YouTube er alles aan te doen om reclames op ongepaste kanalen te voorkomen en dat er 'samen met onze adverteerders hard wordt gewerkt aan een oplossing voor de problemen'.

Sommige grote bedrijven beginnen ongeduldig te worden. Zo zegt een woordvoerder van filmproducent 20th Century Fox, waarvan de advertenties op een kanaal van nazi's te zien bleken, tegen CNN dat YouTube voor de zoveelste keer de verkeerde kanalen er niet uit heeft weten te filteren'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl