NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/4: Uitspraak over Mocro-maffia en zomers warm

Goedemorgen! Vandaag doet de rechter uitspraak over een vermeend kopstuk van de mocro-maffia, is de NAVO-topman in Den Haag en komt er meer duidelijkheid voor de Groningers.

Vandaag krijgen we de warmste dag van deze week. Het wordt plaatselijk 28 graden waarbij de zon de hele dag volop schijnt. Op de stranden kan het later vanmiddag flink afkoelen door een opstekende zeewind.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechter doet uitspraak in de zaak van de Naoufal F., van wie justitie denkt dat hij een kopstuk is van de mocro-maffia. Hij zou opdracht hebben gegeven tot een liquidatie. Het is een belangrijke uitspraak, omdat justitie gegevens gebruikt uit speciale telefoons die criminelen gebruiken. Ze hebben de code daarvan gekraakt en de vraag is dus of dat mag.
  • NAVO-topman Jens Stoltenberg brengt een bezoek aan premier Rutte. In de middag geven ze samen een persconferentie. Daarvoor heeft de Noorse oud-premier al een ontmoeting met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook gaat hij in gesprek met de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.
  • Groningen krijgt meer duidelijkheid over de operatie om huizen te versterken. Groningers vrezen dat daarmee pas op de plaats wordt gemaakt nu er het besluit is om in ruim tien jaar tijd helemaal te stoppen met het winnen van gas.
  • De Franse president Macron gaat op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel. Macron wil haar overtuigen van de noodzaak om de Eurozone te hervormen.

Wat heb je gemist?

Nederlandse kinderen die vastzitten in kampen in Syrië omdat hun ouders zijn afgereisd naar het kalifaat, moeten terug worden gehaald naar Nederland. En het kabinet moet er alles aan doen om dat te regelen. Die oproep doet Kinderombudsman Margrite Kalverboer. De ombudsvrouw vindt dat Nederland de kinderen moet beschermen nu de ouders dat niet kunnen doen. Niets doen is volgens haar onaanvaardbaar en in strijd met verdragen over kinderrechten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Cubaanse parlement kiest een opvolger van de 86-jarige president Raúl Castro. Daarmee komt na bijna zestig jaar een nieuwe generatie aan de macht.

Een terugblik op zestig jaar Castro's:

Op Cuba eindigt het Castro-tijdperk

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl