De passagiers die gisteren doodsangsten uitstonden toen een van de straalmotoren uit elkaar plofte, prijzen het kordate optreden van piloot Tammie Jo Shults. Zij hield in de acute noodsituatie het hoofd koel en zette de Boeing met 143 inzittenden veilig aan de grond.

Vlucht 1380 van Southwest Airlines is onderweg van New York naar Dallas als op bijna tien kilometer hoogte het noodlot toeslaat. Een turbineblad breekt af en wordt verpulverd in de straalmotor. Stukken metaal vliegen in het rond; een vliegtuigraampje spat uiteen als het door een van de splinters wordt geraakt. Terug op de grond doen ooggetuigen hun verhaal:

'Ik dacht: dit is het einde, dit overleef ik niet'

Na het incident valt de druk in de cabine onmiddellijk weg en vallen zuurstofmaskers naar beneden. De 43-jarige Jennifer Riordan wordt vanaf haar middel uit het vliegtuigraampje gezogen. Passagier Alfred Tumlinson beschrijft hoe een man met een cowboyhoed naar voren rent om Riordan weer naar binnen te trekken. "Het lukte hem niet in zijn eentje, een andere man hielp mee haar terug in het vliegtuig te krijgen", vertelt hij tegen het AP.

Een aantal passagiers probeert het gat te dichten terwijl anderen de zwaargewonde Riordan reanimeren. "Ik herinner me alleen nog dat ik mijn mans hand vasthield en dat we aan het bidden waren", zei passagier Amanda Bourman.

Ondertussen werken de piloten aan de noodlanding. Een van hen is Tammie Jo Shults (56), een voormalig gevechtspilote en de eerste vrouwelijke vlieger van een F-18-straaljager. Volgens Amerikaanse media landde Shults in haar tijd bij de marine regelmatig straaljagers op vliegdekschepen.

Shults neemt contact op met de luchtverkeersleiding van het vliegveld in Philadelphia. "We missen een stuk van het vliegtuig", meldt ze ijzig kalm. "Ze zeiden dat er een gat in zit en dat iemand naar buiten vloog."

De luchtverkeersleider lijkt een beetje uit het veld geslagen. "Pardon, je zei dat er een gat in zit en dat iemand naar buiten vloog?" Dan herpakt hij zich en zegt: "Laat maar, we komen er wel uit."

'Stalen zenuwen'

De piloten weten het vliegtuig met nog één functionerende motor veilig aan de grond te krijgen. De passagiers klappen. Daarna maakt Shults een ronde door de cabine en vraagt iedereen hoe het met ze gaat.

"Ze heeft stalen zenuwen. Die vrouw, ik applaudiseer voor haar", zegt passagier Alfred Tumlinson. "Ik ga haar een kerstkaart met een cadeaubon sturen, kan ik je vertellen. Ze was geweldig."

Het is niet de eerste keer dat Southwest Airlines een noodlanding moet maken door een defecte motor. In 2016 knapte er ook een ventilatorblad in de lucht af, waarbij een metalen scherf een scheur van 13 bij 40 centimeter boven de vleugel veroorzaakte.

STER reclame