Onderzoek in Salisbury na de aanslag op dubbelagent Skripal

OPCW haalt Skripal-theorie Rusland onderuit

De suggestie van Rusland dat dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury zijn vergiftigd met een zenuwgas dat is ontwikkeld in het Westen, is vals. Dat blijkt uit een verklaring die de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, heeft uitgevaardigd.

Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zei onlangs dat een Zwitsers laboratorium het zenuwgas BZ had getraceerd en dat dat onderdeel was van het chemische arsenaal van de VS, Groot-Brittannië en andere NAVO-landen. Hij benadrukte dat Rusland er niet over beschikt.

Nu zegt de OPCW in een verklaring dat BZ in een control sample zat, een controlemonster. Het heeft niets te maken met de stoffen die zijn gevonden in Salisbury, zegt de organisatie.

Het Zwitserse lab liet eerder ook al weten dat er geen reden is om te twijfelen aan de conclusie van het Britse Porton Down-lab dat novitsjok is gebruikt, een zenuwgas dat is ontwikkeld in de Sovjet-Unie.

Ook vandaag laat het Zwitserse lab van zich horen, met een verwijzing naar de verklaring van de Zwitserse delegatie bij de OPCW. Die haalt fel uit naar Lavrov omdat die het Zwitserse lab uitlatingen toedicht die het nooit zou doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl