NOS SportAangepast

Verstappen: ik ben nu helemaal niet met de wereldtitel bezig

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Max Verstappen heeft bepaald geen droomstart gemaakt in het nieuwe Formule 1-seizoen. De coureur van Red Bull Racing bleef in Australië steken op de zesde plaats, viel in Bahrein uit na een touché met wereldkampioen Lewis Hamilton en verspeelde afgelopen weekeinde een zege in China.

Verstappen: er komen nog heel veel kansen

In die laatste grand prix tikte hij bovendien WK-leider Sebastian Vettel achterstevoren, werd hij door de wedstrijdleiding bestraft en kreeg hij internationaal veel kritiek op zijn aanvallende, ongeduldige rijstijl.

'Leren van fouten'

"China was niet mijn beste wedstrijd. En dat is een understatement", zegt Verstappen. Veel woorden wil hij er een paar dagen later in Zandvoort bij de promotie van een fan-evenement later dit jaar niet aan vuilmaken.

"Het was een race die misging. Dat kan gebeuren, dat maakt iedereen weleens mee. Maar met wijsheid achteraf kun je de hele wereld veranderen. Daar schiet ik niks mee op. Op een gegeven moment moet je vooruitkijken en leren van je fouten."

Max Verstappen is deze week in Nederland om promotie te maken voor zijn fandag later dit jaar

Verstappen ging na de race in China door het stof. Hij bood Vettel excuses aan en die werden door de Duitser geaccepteerd. "Ik heb sorry gezegd. We hebben goed gepraat. Ook hij heeft dit soort dingen ooit meegemaakt en sorry gezegd. Dat hoort erbij."

De 20-jarige Nederlander noemt de gebeurtenissen in China een levensles. "Iedere coureur leert van z'n fouten. Dat geldt ook voor mij. Ik wil en kan verbeteren."

Kritiek negeren

Verstappen, die de race nog niet heeft teruggekeken, zegt dat hij critici zoveel mogelijk negeert. "Dat doe ik altijd. Ik weet dat de hele wereld commentaar heeft, maar probeer er zo weinig mogelijk naar te luisteren."

"Dat geldt zowel voor positieve als negatieve opmerkingen. Ik moet vooral kritisch naar mezelf zijn. En neem van mij aan: ik zit hier meer mee dan mijn fans."

Verstappen is ervan overtuigd dat de slechte race in China een positieve uitwerking kan hebben. "Ik ben weer een ervaring rijker. Daar word ik beter van. En dan doel ik niet op pure snelheid. Daar valt weinig te winnen. Door ervaring een betere coureur worden, daar draait het om."

Max Verstappen

De vraag of hij een psycholoog nodig heeft om er weer bovenop te komen, pareert hij razendsnel. "Een psycholoog? Wat is dat?"

Vader Jos is de ideale sparringpartner voor Max. "Het is altijd fijn om met hem te praten. Hij heeft er verstand van." Het duo zegt elkaar al jaren de waarheid, ook in de jaren dat Max nog een piepjong kart-talent was.

"Ook als ik races won, waren er altijd nog dingen die beter konden. Het kan altijd beter. Ik heb ook gesproken met team-adviseur Helmut Marko. Die weet ook hoe het in elkaar zit. Daar heb ik wat aan."

Nog 18 kansen

Verstappen staat na de teleurstellende seizoensstart achtste in de WK-strijd. "Ik ben nu helemaal niet bezig met de wereldtitel. Ik moet zorgen dat ik er weer sta in de volgende grand prix. Op naar Bakoe."

In Azerbeidzjan wil de Red Bull-coureur zich revancheren. "Het is een stratencircuit en dat ligt ons wel. De auto is goed, alleen dat lange rechte stuk is vervelend."

De wereldtitel heeft Verstappen nog niet helemaal uit z'n hoofd gezet. "We hebben drie races gehad, er zijn er nog achttien te gaan. Je ziet hoe snel dingen kunnen kantelen. Er kan nog veel gebeuren. Er komen nog veel kansen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl