De Duitse politie onderzoekt bewijsmateriaal
NOS NieuwsAangepast

1500 Duitse agenten in actie tegen mensenhandel, 100 arrestaties

De Duitse politie heeft vanochtend invallen gedaan bij meer dan zestig bordelen en woningen. De actie was gericht tegen een bende die honderden vrouwen en transseksuelen uit Thailand naar Duitsland smokkelde. De vrouwen werden uitgebuit en moesten in de prostitutie werken.

Een Thaise vrouw van 59 en haar Duitse man van 62 zijn hoofdverdachten in de zaak. Het stel, dat woont in Siegen in Noordrijn-Westfalen, zou samen met handlangers een landelijk netwerk van Thaise prostituees hebben opgezet.

Schulden

De vrouwen en transseksuelen werden niet uitbetaald omdat ze een schuld van 16.000 tot 30.000 euro hadden openstaan. De smokkelaars regelden de reis naar Duitsland namelijk vooraf, waarbij ze betaalden voor de valse reisdocumenten.

De prostituees werden regelmatig van bordeel naar bordeel verplaatst, om argwaan te voorkomen. Volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars was bovendien sprake van een miljoenenfraude, omdat de bende geen sociale premies betaalde.

Arrestaties

Niet alleen in Siegen, maar ook in onder meer Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en de deelstaten Hessen, Nedersaksen en Baden-Württemberg zijn invallen gedaan. "Het was een zeer omvangrijke, maar ook zeer succesvolle actie", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Meer dan honderd mensen zijn opgepakt, meldt het Duitse persbureau DPA. De zaak speelt al sinds 2012. De politie was specifiek op zoek naar zeven mensen, die allemaal zijn opgepakt.

De federale politie heeft 1500 agenten ingezet, onder wie leden van een speciale commando-eenheid. Volgens Duitse media gaat het om een van de grootste politieacties tegen de georganiseerde misdaad die sinds 2005 in het land zijn uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl