Rob Cross en Michael van Gerwen
NOS SportAangepast

Wereldkampioen Cross nu pas gewend, Van Gerwen weet hoe het is

Niet één, maar twee avonden Premier League in Ahoy deze week. En beide speelrondes waren binnen mum van tijd uitverkocht. Darts leeft in Nederland, dat is wel duidelijk.

Dat valt of staat natuurlijk met succes van eigen bodem. Met Michael van Gerwen zit dat wel goed. De 28-jarige Brabander domineert de laatste jaren de dartssport en is de huidige koploper in de Premier League.

En eigenlijk wist iedereen bijna zeker dat hij aan het begin van dit jaar de felbegeerde wereldtitel zou pakken. Tot daar ineens Rob Cross was. Een debutant op het WK en een leeftijdgenoot van Van Gerwen.

Voormalig elektricien

In zijn eerste jaar op het hoogste niveau legde voormalig elektricien Cross direct beslag op de wereldtitel, nadat hij Van Gerwen in een zinderende halve finale had verslagen.

Rob Cross met de wereldbeker

Pijnlijk voor de Nederlandse dartsliefhebbers, maar waarschijnlijk was die nederlaag goed voor de sport zelf. "Ach, dat is al zo lang geleden, ik kan het me bijna niet meer herinneren", grapt Van Gerwen voorafgaand aan de Premier League-speelronde in Ahoy.

"Natuurlijk deed het zeer, maar ik heb me meteen weer opgericht. Anders gooi je ook niet meteen zo goed in de Premier League", stelt 'Mighty Mike', die zich in de eerste ronde van de competitie tegen Cross revancheerde door hem met 7-2 te verslaan.

Darters Van Gerwen en Van Barneveld komen 'thuis' in Ahoy

Liefhebbers kijken uit naar de tweestrijd de komende jaren: Van Gerwen tegen 'de nieuwe ster' Cross. "De nieuwe ster?", vraagt de Brabander zich af. "In de volksmond wel ja, omdat hij het WK heeft gewonnen. Maar er wordt veel verwacht van een wereldkampioen."

Tweevoudig wereldkampioen Van Gerwen praat uit ervaring. "Iedereen denkt dat je ineens alles wint. In het begin van de Premier League zag je ook dat Rob moeite had."

Gekkenhuis

Na een aarzelende start is Cross weer op stoom en staat hij derde in de Premier League. De laatste vier strijden over een maand om de titel.

"Het was echt een gekkenhuis na het WK", vertelt de Engelsman met de bijnaam 'Voltage'. "Ik heb bijvoorbeeld heel januari niet kunnen trainen, omdat ik er geen tijd voor had."

Michael van Gerwen

Van Gerwen: "Rob is nu ook veel minder bij zijn gezin, vanwege alle mediaverplichtingen en zijn deelname aan de Premier League die elke week in een andere stad is."

Het zijn veranderingen waar de Engelsman Cross, die tot voor kort als elektricien nog elke ochtend om half vijf uit bed moest, nu meer dan vier maanden aan heeft kunnen wennen.

"Misschien was ik een beetje naïef", blikt Cross terug. "Ik dacht dat het twee weken lang even goed druk zou zijn, maar dat de storm daarna wel zou gaan liggen. Ik begin er nu pas een beetje aan te wennen."

Van Gerwen: "Daar moet je mee om kunnen gaan. Het is een leerproces dat tijd nodig heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl